Racing

Formula Nordic bjöd på nya spännande race i Anderstorp

Årets fjärde tävlingshelg för Formula Nordic kördes på den legendariska F1-banan i Anderstorp. Banan är ju byggd för formelbilar så den passar väldigt bra för Formula Nordic.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson.

Håvard Hallerud var snabbast inledningsvis på kvalet. Charlie Andersen tappade drivningen på sin bil och han stod lite illa till, varför man rödflaggade kvalet. Så fort Andersens bil var bortbogserad kunde man återstarta kvalet, men då var det inte många minuter kvar. William Winsth klippte till med en kanontid på sista varvet och tog pole före Hallerud och William Karlsson.

Joel Granfors fick samma fel som Andersen under uppvärmningsvarvet till racet så han tvingades parkera och missade därmed värdefulla poäng i mästerskapet. Winsth tog ledningen i första racet, men efter den långa flygrakan kunde Hallerud bromsa sig förbi. Hallerud ledde några varv, men sedan kunde Winsth återta ledningen och köra i mål som segrare före Hallerud och Karlsson. Winsth övertog därmed ledningen i mästerskapet.

Dimman i Anderstorp spelade förarna ett spratt

Förarna fick information om att lördagens tävling kanske skulle försenas på grund av dimma, men dimman var inte så kraftig utan man kunde starta på utsatt tid. Men det var ett märkligt väderfenomen. Banan var egentligen torr, men dimman förde med sig kraftig luftfuktighet. Teamen blev villrådiga om vilka däck de skulle välja. De flesta satsade på slicks, men WestCoast Racing med deras förare Philip Victorsson och Maja Hallén Fellenius samt Charlie Andersen chansade på regndäck. Det visade sig snabbt att asfalten var kall och hal och gjorde att slicksen inte fungerade. Trion med regndäck lämnade snart resten av fältet bakom sig. Frågan var dock hur länge regndäcken skulle hålla? Det kom aldrig något regn, men den kalla blöta luften gjorde att slicksen aldrig kom till sin rätt. Andersen vann racet före Victorsson och Hallén Fellenius. Joel Granfors var bästa slicksbil på fjärde plats.

I det tredje racet var det torrt och då tog Granfors kommandot och han vann före Nika-Racingförarna Calle Bergman och William Karlsson. Efter helgens tre race är Granfors åter i ledning av mästerskapet, men det är jämnt i toppen och årets mästerskap är långt ifrån avgjort när två racehelger återstår i Mantorp och Knutstorp.