Rallycross

PSRX Volkswagen Sweden tar paus från rallycross-VM

Efter fyra VM-titlar under två fantastiskt framgångsrika år i rallycross-VM tar PSRX Volkswagen Sweden en paus från mästerskapet under 2019. De tidigare avhoppen från flera konkurrenter gör det inte meningsfullt för teamet att fortsätta. Johan Kristoffersson missar därmed chansen att ta det tredje raka guldet.

− Självklart är jag ledsen över att inte få köra min fantastiska Polo R Supercar nästa säsong, men jag förstår absolut varför beslutet har fattats, säger Kristoffersson.

Värmlänningen har under 2017 och 2018 fått uppleva en framgångssaga utan motstycke inom bilsport med 18 segrar på 24 VM-deltävlingar, två individuella mästerskapstitlar och delaktighet i två lagguld.
− Jag har älskat varenda minut under mina två år i det här fantastiska teamet. Tiden har gått fort, men vi har varit mer framgångsrika än vi någonsin kunde drömma om.

Konkurrensen har dessutom varit stenhård under de senaste säsongerna, något som inte skulle bli fallet under nästa år.
− Om det inte finns nog många förare att tävla mot, vad kan vi göra?

Chefen för Volkswagen Motorsport, Sven Smeets, förklarar beslutet:
− När tre fabriksteam, eller team med fabriksstöd, lämnade VM-serien så ändrades förutsättningarna drastiskt. Tillsammans med PSRX och Volkswagen Sverige var vi tvungna att omvärdera vårt engagemang i mästerskapet. Det var verkligen ingenting vi tog lätt på, men vi kom fram till ett gemensamt beslut om att inte delta under 2019, på grund av den stora osäkerheten kring deltagande och tävlingarna för nästa säsong.

Sven Smeets påpekar att intresset för rallycross-VM kvarstår för framtiden.
− Naturligtvis kommer vi att hålla ett vakande öga på utvecklingen mot elektrifiering av rallycross. Vi har stöttat det initiativet från början och vi har ett fortsatt intresse.

Volkswagen Motorsport-chefen berömmer teamet för det arbete man har lagt ner under de här två åren.
− PSRX Volkswagen Sweden har varit enormt framgångsrika i World RX och en stor del av den framgången har kommit tack vare extremt ambitiöst arbete av Pernilla och Petter Solberg genom att skapa ett så fantastiskt team – och från Johan Kristoffersson, med sin briljans bakom ratten i vår Polo R Supercar.

Även Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige, beklagar utträdet.
− Det är verkligen tråkigt att vi inte kunde fortsätta i VM. Från vår sida hade vi en stark önskan att se teamet kämpa om ännu en titel. Men beslutet är ett resultat av rådande omständigheter och vi hoppas på fortsatt utveckling i riktning mot ett elektriskt mästerskap i framtiden. Jag skulle vilja tacka Johan, Petter, Pernilla och hela teamet för ett fantastiskt jobb under de här två åren.

Teamägaren Petter Solberg vill också titta längre fram än till 2019.
− Det viktiga att komma ihåg är att det här är en paus − en paus och inte ett avslut, säger Petter och fortsätter:
− Jag tror fortfarande på rallycross-VM. Jag tror fortfarande att det här mästerskapet kan leverera den mest hållbara, underhållande och tuffaste racingen i världen.

För egen del ämnar han presentera sina närmaste åtaganden efter nyår:
− Vi jobbar på framtiden och vi ser fram emot att få dela våra planer med er tidigt under 2019 − och de planerna inkluderar mig bakom ratten i en Volkswagen.

Pernilla Solberg kan å sin sida summera två makalösa år som teamchef.
− Det är otroligt att tänka sig var vi var för två år sedan och vad vi har åstadkommit sedan dess. Vi har skrivit en fantastisk saga tillsammans och vi kommer aldrig att glömma det.