Racing

Skagerfält dubbelsegrare i Volvocupen

När Volvocupen gästade Gelleråsen Arena så segrade Filipe Skagerfält från pole position i båda racen. Bakom honom var det hård fight om pallplaceringarna.

Omväxlande väder under lördagen bäddade för ovissa resultat i en redan oerhört jämn tabell.

Läget inför deltävling fem var som så att Michael Haflidason och Filipe Skagerfält stod på samma(!) poäng i kampen om seriesegern och i fajten om tredjeplatsen låg Niklas Angbo bara sex poäng före Julia Eliasson.

Regnet kom ner i omgångar vilket gjorde att första träningen var på blöt bana medan under det andra passet var banan torr för att sedan slå om igen till tredje passet. När sedan kvalet stod för dörren sprack det upp igen och tillät förarna att ladda för fullt. Det blev ett rafflande kval där det länge såg ut som att Michael Haflidason skulle ta Pole position före Håkan Malmborg, som denna helg gjorde comeback i VolvoCupen och direkt visade prov på god fart, med Filipe Skagerfält på tredje. Skagerfält ville däremot annat och slog till med 1.18.760 på sista varvet, endast tre hundradelar före Haflidason! Med ett så tätt kval så hade alla förare lite att fundera på inför söndagens båda race.

När söndagen sedan stundade så hade Michael Haflidason fått riva växellådan efter lördagens kval och försökt byta den men utan lycka vilket innebar att han tyvärr fick kasta in handduken för resten av helgen.

Håkan Malmborg, Julia Eliasson och Niklas Angbo går tre i bredd in i första sväng.
Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

I race 1 förvaltade Skagerfält sin pole, tog starten och höll den in till mål. Där bakom blev det desto tajtare. Både Angbo och Eliasson lyckades tränga sig förbi Malmborg i starten men efter ett par varv lyckades han ta sig tillbaka upp på andraplatsen som han höll in i mål.

Niklas Angbo och Julia Eliasson bjöd på racets största underhållning då de kamperade från start till mål där Julia var den som drog det längsta strået och gick i mål på en finfin tredjeplats!

Pallen i race 1 fr. v. Håkan Malmborg, Filipe Skagerfält och Julia Eliasson

Startuppställningen i race 2 blev som race 1 slutade, alltså Filipe Skagerfält i Pole position med Håkan Malmborg i andra startruta och Julia Eliasson i tredje.

Skagerfält tog starten igen tätt följd av Malmborg och Eliasson därefter. Håkan Malmborg fick tyvärr elproblem redan på det första varvet vilket resulterade i att Julia fastnade lite bakom honom och tappade en, nästan två, positioner och nu var tvungen att kämpa sig tillbaka och det gjorde hon! Adam Olinson med sin Volvo 262C hängde på henne en stund men orkade inte riktigt följa i jakten på Angbo. Niklas Angbo såg länge ut att orka hålla undan men Julia gjorde återigen en stark insats och tog sig förbi mot slutet av racet. Resultatet i mål blev således Filipe Skagerfält först, Julia Eliasson tvåa och Niklas Angbo trea.

Pallen i race 2 fr.v. Julia Eliasson, Filipe Skagerfält och Niklas Angbo

Helgens resultat innebär att Filipe Skagerfält går upp i ensam ledning med betryggande 100 poängs ledning före Michael Haflidason med en ny trea i Julia Eliasson som nu tagit sig förbi Niklas Angbo i tabellen med två poängs marginal.

Finalen i årets Volvocup körs på Kinnekulle Ring den 28e september.