Rally

Seel åker sitt elfte Dakarrally

Annie Seel startar den 5 januari för elfte gången i det mytomspunna Dakarrallyt som nu körs i Saudiarabien. Åter igen delar hon tävlingsbil med tyskan Annett Quandt som hon vann damklassen med 2022. Den stora nyheten är att deras fabriksstödda Team X-Raid Yamaha även satsar på en helkvinnlig teamuppställning där fransyskan Anne-Laure Donnezan agerar teamchef.

Annie Seel 2014. Foto: Judith Tomaselli

– Vi bli enda helkvinnliga bilteam på startlinjen där både besättning och teamchef är kvinnor. Jag tror inte det hänt i Dakarrallyts historia och jag är glad att få vara en av pionjärerna, det känns verkligen som en milstolpe för kvinnor inom motorsport, berättar en förväntansfull Annie Seel.

Seel och Quandt inledde samarbetet i december 2021. I Dakarrallyt 2022 kom de 15:e totalt och vann som bästa helkvinnliga team, trots en hel del mekaniska problem med den nyutvecklade bilen. De åkte sedan hela VM serien i Rally Raid 2022 och kom på sjätte plats totalt i VM-klassen T3, numera omdöpt till Challenger.

– Jag känner mig laddad och redo. Vi siktar på seger i damklassen såklart, men som alltid i Dakarrallyt så kan mycket hända. Det är nästan 50 kvinnliga deltagare på startlinjen i mixade team, men endast vi som är helkvinnlig besättning i bil och det blir kul med vår nya kvinnliga teamchef, förklarar Annie Seel vidare om tjejsatsningen.

Dakarrallyt ingår i VM-serien för Rally Raid och körs i Saudiarabien mellan 5 och 19 januari. Start vid Alula och mål i Yanbu vid Röda havet ca 850 mil senare. Nytt för i år är en specialsträcka som är 48 timmar lång där teamen måste campa över natten ute i öknen, helt utan service.

– Jag är glad att som 55-åring fortfarande kunna tävla på elitnivå. Det är en tuff utmaning att ställa upp i Dakarrallyt som helkvinnligt team, för det är så mycket mer än att bara köra och navigera. Det händer så mycket under rallyt men vi känner att vi kan klara nästan allt därute, både fysiskt och mekaniskt, avslutar Annie Seel.

Annie Seel har i flera år jobbat för att få in fler kvinnor i motorsporten. Hon vann 2022 Saudiarabiens första helkvinnliga rallytävling ”Rally Jameel” och skrev därmed motorhistoria i landet som för bara fem år sedan förbjöd kvinnor att köra bil över huvudtaget. Förra året började hon coacha en saudisk nybörjartjej i Saudiska mästerskapen. De vann flera deltävlingarna tillsammans och kom tvåa totalt i sin klass i mästerskapet. Detta var en historisk pallplats för ett helkvinnligt team i saudiska mästerskapen.

-x Bild saknas x-