Rally

Starkt startfält öppnar Rally-SM i Hälsingerallyt

Lördag den 20 januari står SMK Hälsinge värd för premiären i årets Rally-SM. Klubben har inte kört SM sedan 1987, och senaste vintertävlingen i SM var 1982. När Hudiksvall och Hälsingland åter gör intåg i Rally-SM är det med ett mycket starkt startfält på 73 bilar.

Foto: Rally Lima

Internationella 4WD

I den högsta klassen, Internationella 4WD, ses 15 ekipage anmälda till premiären i Hälsingland. Regerande mästarna, och hemmaföraren, Patrik Flodin tillsammans Göran Bergsten återvänder för GK Door Team Sweden i sin VW Polo R5. I år får dom sällskap i klassen och teamet av tidigare JVM-vinnarna Dennis Rådström och Johan Johansson, även dom i VW Polo.

– Det ska bli sjukt häftigt. Jag hade aldrig trott att vi skulle få en SM-tävling här. Jag har inte kört tävling på någon av sträckorna, men känner till vägarna och de är brutalt häftiga. Målsättningen är att försvara guldet i år, men det kommer bli svårt med extremt bra motstånd. Vi ska köra test och tävling i Torsby nästa vecka för att komma så bra förberedda som möjligt, säger Patrik Flodin.

Göran Bergsten (t.v) och Patrik Flodin (t.h). Foto: GK Door Team Sweden

Samtliga tre medaljörer från fjolåret i klassen finns på plats när SM-serien inleds i Hudiksvall. Småländska Team Nybe mönstrar tre Skoda Fabia R5 med fjolårets silvermedaljörer Albin Nordh och Christoffer Bäck, Jonas Åkesson som tog brons förra året och Fredrik Åhlin med ny kartläsare i form av Maja Bengtsson.

Juniorvärldsmästaren från 2020, Tom Kristensson, kommer tillbaka till Rally-SM efter att ha kört EM i fjol. Tom och kartläsaren Andreas Johansson sitter i en fabriksny Skoda Fabia RS Rally2. I en likadan bil kommer Isak Reiersen ochLukas Karlsson, som förra året tog SM-guld i Internationella 2WD och nu kliver upp i högsta klassen.

Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand, som tog hem guldet i Nationella 2WD förra året, följer i Reiersens fotspår och återvänder till 4WD i en Skoda Fabia. Patrik Sandell, Juniorvärldsmästare 2006, gör SM-comeback tillsammans med legenden Staffan Parmander.

Hemmaförare i klassen är Jari Liiten, vars föräldrahem ligger längs en av sträckorna, som åker ihop med kartläsaren Mikael Johansson.

– Självklart ska det bli extra kul att få köra en SM-tävling på hemmavägarna, där man känner igen en hel del. Särskilt roligt ska det bli med sträcka fem som går förbi huset där jag vuxit upp. Jag är extremt taggad på 2024 med detta startfält i Internationella 4WD. Jag och Mikael har åkt in oss lite mer i bilen. Vi har kört en del tester och förbereder oss meden liten förtävling nästa helg i Skutskär. Vi känner oss mer än redo för årets SM-säsong, säger Jari Liiten.

Nationella 4WD

I den Nationella klassen för fyrhjulsdrivna bilar saknas fjolårsmästaren Robert Andersson. Men med 14 bilar anmälda bjuder Hälsingerallyt på ett mycket konkurrenskraftigt startfält.

Kim Nydén och Jonas Sandin tog silver förra året, och är ett av flera ekipage ien Mitsubishi Mirage som har höga ambitioner. Likaså Sandvikens Oskar Sundell och Joakim Söderqvist, som gjorde en mycket stark debut i klassen i förra åretsSM-final.

Tävlingens enda internationella ekipage återfinns i Nationella 4WD genom österrikaren Karl Rumpler, ihop med danska kartläsaren Jeanette Kvick.

Hemmaförare i klassen är Tomas Bergman ihop med Ida Lidebjer Granberg, som har flera framskjutna placeringar i SM senaste åren.

– Det ska bli riktigt skoj, och dessutom ovanligt bekvämt, att köra ett Rally-SM på hemmaplan. Jag har senaste veckorna upplevt ett stort intresse i stan bland folk, som annars inte ofta pratar om rally. Många vill ta chansen och ta sig ut och titta. Av någon anledning brukar det också gå bättre för mig, ju närmare hemmet tävlingarna körs. Lokalkännedomen bidrar till ett mentalt lugn som gör att man kan koncentrera sig på att köra tävlingen på ett annat sätt, när man kan släppa lite fokus på allt runtomkring, säger Tomas Bergman.

Hemmaföraren Tomas Bergman (t.h) & kartläsaren Ida Lidebjer Granberg (t.v). Foto: Privat

2WD

Den tvåhjulsdrivna klassen är den absolut största i Hälsingerallyt, med över 35 bilar på startlinjen den 20 januari. Med den regerande mästaren Mattias Adielsson i en fyrhjuldriven bil i år, kommer klassen att se en ny mästare.

Den dubbla Juniorvärldsmästaren PG Andersson, tillsammans med Anders Fredriksson, har vunnit SM-guld i Internationella 4WD säsongerna2020 till och med 2022. Nu gör Årjängsduon en nysatsning i en tvåhjulsdriven Toyota Corolla.

Hemmaföraren Niklas Hägg vann SM-guld på SM-veckan i Umeå förra året. I en nybil ska nu Hägg i par med Östgöten Toni Sundkvist tackla hemmatävlingen i Hälsingland.

– Att få köra Rally-SM på hemmaplan kommer att bli en otroligt häftig upplevelse. Jag och Toni ser mycket fram emot att få startaHälsingerally, med en bil som känns helt kanon. Jag har nog aldrig haft en bättre tvåhjulsdriven bil. Det återstår att se om vi har någon fördel att starta sträckorna på hemmaplan. Nervositeten kanske kickar in. Vi hoppas på mycket publik ute på sträckorna, säger Niklas Hägg.

Emil Karlsson från Hällefors har tagit tre raka SM-silver, och gör 2024 en nysatsning i en BMW 1M efter 12 säsonger i en Volvo 940. Kartläsare är sambon Jessica Larsson.

Den tvåhjulsdrivna klassen mönstrar många starka juniorer. Patrik Hallberg och John Stigh tog silver i JSM-förra året, och går för guld med start i Hudiksvall. Bronsmedalj i JSM förra året var Liam Berg, som fortsätter i sin Ford Fiesta i år. Hugo Carlberg från Fagersta tog körkort sent under fjolåret, och gör SM-debut i Hälsingerallyt. Elliot Sjögren och DennisNorén tar klivet upp i 2WD från Standardklassen.

Hemmaföraren Daniel Jonsson & Emma Hägg. Foto: Privat

Standard

I klassen för standardbilar kommer närmare 10 bilar till start i SM-premiären.

Hemmaföraren Daniel Jonsson med Emma Hägg blir starka utmanare i klassen, där de bland annat möter Jan Johansson som tog hem silvret under 2023.

– Det ska bli riktigt roligt att starta SM-säsongen här på hemmaplan. Vi gör det i en ny bil, och på riktigt fina vägar här i Hälsingland.Vi är förväntansfulla. Detta ska bli riktigt häftigt, säger Daniel Jonsson.

Andreas Hovind från Enköping är tillbaka i Rally-SM efter två år i Backe-SM, som bland annat resulterade i ett SM-silver.

Tävlingens enda helkvinnliga ekipage återfinns i standardklassen genom Madicken Swärdh och Maria Nykvist från Katrineholm.

Stort intresse bland hemmaåkarna att köra Hälsingerallyt

Hela sex personer med hemvist i arrangörsklubben SMK Hälsinge kommer till start inför hemmapubliken i Hudiksvall. Därtill är det ett stort antal ekipage med hemvist i närområdet, som kör Hälsingerallyt.