Racing

Marcus Ericsson gästförare i Carrera Cup-finalen!

Årets vinnare av världens största enskilda idrottsevenemang, Indy 500, kommer till start som gästförare under säsongens sista tävlingshelg med Porsche Carrera Cup Scandinavia. Racingstjärnan utmanar toppskiktet i startfältet och tävlar för första gången mot sin lillebror Hampus Ericsson.

Foto: Chip Ganassi Racing

Racingstjärnan Marcus Ericsson meddelar att han kommer till start som gästförare under årets sista tävlingshelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia, tillika finalen i Svenska Mästerskapen för GT-bilar. Inhoppet sker på Mantorp Park den 1:a oktober och blir en unik chans för Indycar-föraren att möta racingfans på hemmaplan.

– 2022 har varit det mest framgångsrika året i min racingkarriär, säger Marcus Ericsson. Det är jättekul att kunna avsluta denna otroliga säsong, med bl.a. segern i Indy 500, inför svensk publik på hemmaplan och som gästförare i SM-finalen. En jättefin möjlighet för mig att få tacka alla fans för deras otroliga stöd som jag fått.

Tidigare i år skrev Marcus Ericsson in sig i historieböckerna när han passerade mållinjen på Indianapolis Motor Speedway som vinnare av ovalklassikern Indy 500. Tävlingen tillhör motorsportens tre mest prestigefyllda race, tillsammans med Monaco Grand Prix och Le Mans 24-timmars, och är världens största enskilda idrottsevenemang. Ericssons bragd utspelades inför 325 000 jublande åskådare på läktarna.

Gästspelet får även en extra krydda givet att Marcus Ericsson för första gången tävlar mot sin lillebror. Hampus Ericsson tillhör toppskiktet i Porsche Carrera Cup Scandinavia och är en av titelkombattanterna under SM-finalhelgen.

– Jag hoppas såklart hänga med fartmässigt, särskilt som jag får chansen att köra mot min lillebror Hampus, fortsätter Ericsson. Jag följer mästerskapet och vet att nivån på startfältet håller hög klass så det blir tufft. Det här är mitt första race i en GT-bil och det finns mycket att lära. Bilen har mindre downforce än en Indycar, den är tyngre och har svansmotor. Det blir garanterat spännande.

Inhoppet i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir Marcus Ericssons första tävling på svensk mark sedan han i unga år körde karting. Indy 500-vinnarens omfattande internationella karriär i formelbilar påbörjades redan som 16-åring.

Marcus Ericsson ingår i teamet Porsche Experience Racing och kommer till start i en gästbil från Porsche Sverige. Samtliga förare kör identiska Porsche 911 GT3 Cup och därmed erbjuder klassen väldigt tight racing.

– Att ha den regerande mästaren från Indy 500 i startfältet under säsongsfinalen av Porsche Carrera Cup Scandinavia är självfallet helt unikt, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Det här blir en fantastisk chans för alla som älskar racing att få se Marcus Ericsson i sitt livs form tävla under SM-finalen. Att Marcus väljer att köra hos oss är ärofyllt och vi skickar ett stort tack till Chip Ganassi Racing som möjliggör detta exotiska gästspel.

Marcus Ericsson inledde sin Indycar-karriär 2019 och kör sedan 2020 hos det legendariska mästarteamet Chip Ganassi Racing. Sedan dess har han tagit tre segrar, inklusive titeln i årets Indy 500. Marcus Ericsson kommer till SM-finalen direkt från säsongsavslutningen av Indycar-mästerskapet på Laguna Seca i Kalifornien. I dagsläget återstår endast två deltävlingar och Marcus Ericsson ligger inför den spännande avslutningen på fjärde plats, enbart 17 poäng från toppen med 108 poäng kvar att köra om.