Racing

Historisk pallplats för Jessica Bäckman

I helgen arrangerades deltävling två i TCR Europe 2019 och syskonen Jessica och Andreas Bäckman tog starka poäng i tuff och jämn konkurrens. Jessica blev dessutom historisk när hon som första kvinna klev upp på pallen i mästerskapet.

Hockenheimring är en historisk och avancerad Formel 1-bana, som genom åren har varit värd för många racingstjärnors finaste titlar. I helgen intog TCR Europe 2019 och dess 32 elitförare den tyska stadion för mästerskapets andra deltävling. Deltagarna tillika syskonen Andreas och Jessica Bäckman startade då med en 13:e respektive 11:e placering. Djupdykande analyser, hård träning och riktigt bra fart skulle dock komma att ge syskonen höga poäng – och Jessica en historisk pallplats.

Historiens första kvinna på pallplats i TCR Europe

Jessica Bäckman lyckades kvala sig till en nionde plats och startade därför i första startled ett i race två, vilket var en premiär för henne. Det första tävlingsracet var händelserikt och omkörningar följt av bra fart, placerade Jessica på en 13:e plats. I det andra racet startade Jessica som tvåa och med fortsatt bra fart nådde hon inte bara en ärofylld pallplats: hon blev dessutom den första kvinnan genom tiderna att nå pallplats i TCR Europe.

– Det var en fantastiskt härlig känsla att korsa mållinjen! Jag överträffade mina egna förväntningar och vill tacka hela team Target Competition och Hyundai Motorsport för allt hårt jobb, säger Jessica Bäckman.

Snabbast varv i race två

Tävlingshelgen gav även brodern, Andreas Bäckman, ett positivt resultat och trots en jämn nivå bland samtliga förare i tävlingen, lyckades han samla starka poäng. I kvalet stämde både körningen och bilen – till skillnad mot de tuffa träningspassen – och i race två på söndagen, stod Andreas för racets snabbaste varv.

– Jag är jättenöjd med helgen, där jag klättrar från en 11:e plats till en 5:e plats i mästerskapet inför nästa race i Belgien om två veckor (7–9 juni). Stort grattis till min syster och tack till team Target Competition och Hyundai Motorsport Customer Racing, säger Andreas Bäckman.