Dragracing

Gullqvist och Ålund vann premiären i Dragracing-EM

Under måndagen avgjordes den första EM deltävlingen i dragracing traditionsenligt på Santa Pod banan, cirka två timmars bilresa från London. Jimmy Ålund, Norrköping, vann Pro Stock och Micke Gullqvist, Hässelby, vann Pro Modified.

Fyra klasser ingår i FIA European Drag Racing Championship för bil och den svenska eliten fanns på plats. Bland dem regerande Europamästaren i Pro Modified, Jimmy Ålund från Norrköping som i år tävlar med två bilar, förutom i Pro Modified också i Pro Stock klassen. Det blev finalkörning på Santa Pod för Ålund i den senare, där han mötte kvalettan Michael Malmgren och avgick med en vinst. Den fina finalkörningen klockades till 6,56 sek/336 km för Ålund.

Foto: Remco Scheelings

I största klassen Pro Modified blev det en helsvensk final mellan två veteraner; Mats Eriksson, Borlänge och Micke Gullqvist, Hässelby. Eriksson fick problem vid starten medan Gullqvists bil presterade en snabb vinnartid 5,83 sek/394 km.

Foto: Remco Scheelings

I snabbaste klassen Top Fuel Dragster gick tävlingsvinsten till regerande Europamästarinnan Anita Mäkelä, Finland som i finalen ställdes emot unga nykomlingen i klassen Maja Udtian, 21 år från Norge, som fick tekniska problem vid starten. Loppet blev en ensam defilering av Mäkelä, som körde en ny Europa snabbaste tid 3,84 sekunder med en hastighet av 477 km över mållinjen. Ende svensk i Top Fuel Dragster på Santa Pod Mikael Kågered från Linköping), blev utslagen i kvartsfinalen av Anita Mäkelä.

I Top Metanol klassen var Jonny Lagg från Boxholm ende förare från Sverige. Han körde under tävlingshelgen en ny personbästa tid 5,31 sekunder/425 km, men blev utslagen i semifinalen. Vann tävlingen gjorde Sandro Bellio från Belgien.

Nästa EM deltävling körs på svensk mark, på Tierp Arena 6-9 juni.