DragracingRacingRally

Så firades Bilsport Award på Bilsportgalan

Med säsongen 2023 i färskt minne var det dags att fira alla bedrifter som svensk motorsport har åstadkommit. På Bilsportgalan hyllades både stora stjärnor och mindre välkända nyckelspelare inom motorsportgrenarna.

För 20:e gången arrangerades Bilsportgalan av Albinsson & Sjöberg och Svenska Bilsportförbundet. Över 600 gäster deltog i firandet på Elmia i Jönköping som inramades av högklassig musikunderhållning, god mat och intervjuer från scenen.

Torbjörn Carlberg, Calle Carlberg och Ida Zetterström.

Av alla priser tillhör Bilsport Award de allra tyngsta. Av vinnarna i junior- och seniorklassen har motorsportens fans kunnat rösta på sina favoriter, och på Bilsportgalan var det dags att avslöja vinnarna. Årets Senior tilldelas Ida Zetterström från Åland som tävlar med svensk licens. Under 2023 blev hon europamästare i Top Fuel och sedan en tid tillbaka är det klart att hon gör tävlingsdebut i USA under 2024. Hon blir en av JCM Racing-teamets två egna förare, som teamkollega till åttafaldige NHRA-mästaren Tony Schumacher. En dröm som går i uppfyllelse för Ida, och hennes starka insatser på banorna gav henne flest röster i seniorklassen i Bilsport Award. Årets Junior tilldelas Calle Carlberg och Torbjörn Carlberg från Nässjö. Med den unge Carlberg bakom ratten och Torbjörn som co-driver har de tillsammans kört sig till en totalseger i tyska Opel e-Rally Cup.

Ett pris som traditionsenligt hålls hemligt ända till slutet är Bilsport Special Award. En mycket fin utmärkelse som tilldelas personer som inte nödvändigtvis har synts och hörts mest under den gångna säsongen, men som har gjort stora insatser för svensk motorsport. I år gick Bilsport Special Award till Rickard Rydell, som efter sin egen förarkarriär har lyft fram många unga talanger att gå vidare på racingbanorna.

Rickard Rydell överraskades när han ropades upp till scenen. Här överlämnas priset Bilsport Special Award av Camilla Sjöberg. Foto: Joachim Cruus.