Rally

Het Rådström vann premiären i Rally-SM

Temperaturen låg stabilt under 20 minusgrader när Rally-SM avgjorde årspremiären med Hälsingerallyt i Hudiksvall. I ett av de mest meriterade startfälten i modern tid tog Dennis Rådström och Johan Johansson sin första totala SM-seger i karriären.

Dennis Rådström & Johan Johansson. Totalvinnare Hälsingerallyt & Internationella 4WD. Foto: JC Rallypics.

Hemmaföraren Patrik Flodin från Ilsbo är regerande mästare i klassen Internationella 4WD. Flodin, i par med Göran Bergsten, var snabbast på den första sträckan. Men tappade sedan närmare åtta minuter efter en avåkning på SS2. Rådström från Torsby, klev då fram och vann tävlingen med 11,3 sekunder före Fredrik Åhlin och Maja Bengtsson.

– Jag fick en kass start på sista sträckan, det kändes som jag stod still i fem år. Men segern väger upp det. En riktigt bra start på säsongen och tack till teamet som gjort ett riktigt grovjobb, säger Dennis Rådström.

Kim Nydén från Lindesberg vann klassen Nationella 4WD, efter att ha tagit ledningen på sträcka fyra. Nydén och Jonas Sandin körde hem SM-premiären med över minuten i segermarginal.

Den tvåhjulsdrivna klassen med närmare 40 startande bilar såg en hård kamp mellan rutinerade PG Andersson, Årjäng, och junioren Patrik Hallberg från Haninge. Hallberg inledde tävlingen starkast, men efter en händelserik tävling kunde PG Andersson och Anders Fredriksson ta hem segern med 43,5 sekunder. Kristian Johansson från Borås blev trea.

– Patrik Hallberg har vart snabb hela dagen, och har kanske haft övertaget. Han har haft lite otur och vi har rullat på här bakom och vann. Med lite mer jobb på den här bilen så man får mer fäste, då ska vi nog kunna göra ännu bättre tider, säger PG Andersson.

Patrik Hallberg och John Stig vann också Junior-SM 2WD.

I standardklassen fick Andreas Hovind från Enköping en smakstart på säsongen när han tog fulla poäng i Hälsingerallyt. Madicken Swärdh vann JSM Standard.

– Det känns underbart. Vi har slitit oss igenom den här tävlingen. Det har vart en händelserik tävling, säger Andreas Hovind.