Rally

Tom Kristensson vann South Swedish Rally totalt

Segrare i South Swedish Rally 2022 blev Hörbys Tom Kristensson. Tillsammans med Andreas Johansson var han minuten snabbare än tvåan Jari Liiten, efter 105 km körning.

 Foto: Annemo Friberg

Storfavoriten PG Andersson vann åtta av de sista sträckorna. Men när remskivan gick av redan på första sträckan under fredagskvällen dog motorn i hans Flesta R5. Efter en strong insats av mekanikerna i GN Motorsport kunde han starta om på lördagen. Med ett tidstillägg på tjugo minuter.

Vid det laget hade Tom Kristensson ett ointagligt försprång. Visserligen jagades SMK Hörbys stjärnförare av både Jonas Åkesson, Karlskrona och William Binbach, Kolsva. I första hand.

När sedan Åkesson tappat mark, bland annat på grund av en snurrning, och SVT expertkommentator Jonas Kruse dalat från andra till sjätte plats i huvudklassen, gick Binbach upp i rygg på Kristensson.

– Det tog en liten stund innan vi hittade rätt känsla i bilen, och det finns mer att hämta innan vi är helt framme. Ändå har det gått väldigt bra i helgen, säger Kristensson.

För en tid sedan gick han över till att köra en Hyundai i20 för ett polsk team och Andreas Johansson tog plats i högerstolen. Helgen innan SSR vann de en tävling totalt i Polen. Nu kan han lägga ytterligare en totalseger till meritlistan, deras första i SSR, landets största grustävling som arrangerades för 46:e gången.

– Fantastiskt roligt! Det är stort att ta plats i den raden av duktiga förarnamn.

På näst sista sträckan gjorde unge William Binbach ett litet misstag och ytterligare sekunder flög iväg när han inte fick i backväxeln. Vips var han nere på femte plats.

Sandvikens Jari Liiten avancerade och förvaltade andraplatsen väl tillsammans med John Stigh.

– Vi låg sjua när vi började köra i morse, så vi är verkligen nöjda med slutresultatet, säger Liiten.

Trea, för andra året i rad, blev Ludvikas Thomas Thunström i en Skoda Fabia R5 Evo.

– Vi har åkt stabilt hela tiden, utan några intermezzon. Kanske lite för sakta, säger Thunström.

På den tolfte och sista sträckan får de fem snabbaste alltid extra SM-poäng: Fem till PG Andersson, fyra till William Binbach, tre till Tom Kristensson, två till Jonas Åkesson och en poäng till Thomas Thunström.

Trots att PG Andersson vann åtta av lördagens tolv sträckor slutade han på trettonde och sista plats i huvudklassen. Fem ekipage bröt. Men med de fem extra poängen, plus tre för sin placering, toppar PG Andersson och Anders Fredriksson SM-tabellen inför fortsättningen i Arvika den 10-11 juni.

Sin första inteckning i det unika vandringspriset från Orrefors tog Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson när de vann South Swedish Rally 2022. Foto: Annemo Friberg.