Rally

P-G tvingades bryta SSR – Omstarten räddade SM-ledningen

P-G Andersson och Anders Fredriksson tvingades kasta in handuken redan på första sträckan i South Swedish Rally och det såg becksvart ut för duon i rally-SM.

Per-Gunnar ”P-G” Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kör rally-SM tillsammans med GN Motorsport i teamets Ford Fiesta R5. I helgen kom de till start för att försvara sin SM-ledning efter seger i premiären i Boden i vintras i den internationella fyrhjulsdrivna klassen.

Men det hela såg ut att ta slut redan innan de hann i mål på första sträckan igår. Halvvägs in dog bilen och en lampa larmade på displayen. Teamet trodde det var ett motorhaveri och därmed Gam over.

– Det var remskivan som orsakade problemet, troligtvis ett fabrikationsfel, säger P-G.

Problemet kunde åtgärdas och P-G och Anders kunde starta om idag med 20 minuter i tidstillägg.

– Jag visste att vi inte skulle kunna köra upp oss av egen kraft. Men målet idag var att köra hem de fem extrapoängen som man får för seger på sista sträckan, säger P-G.

De vann åtta av dagens tio sträckor och slutade på en trettonde plats. Men viktigast av allt – de vann sista sträckan och fick de viktiga fem extra SM-poängen. I och med det ligger de kvar i SM-ledning:

– Fy fan vad bra. Det är nästan lite ofattbart att vi trots att vi slutar på trettonde plats kan behålla vår SM-ledning. Det kändes verkligen tufft igår, men jag har ju varit med så pass länge att jag vet att vad som helst kan hända. Det här blev verkligen ett positivt slut på en mörk inledning av rallyt, säger P-G.

Foto: GN Motorsport