Dragracing

Ålund och Ericsson Europamästare i Dragracing

EM i dragracing avgjordes traditionsenligt på Engelska Santa Pod Raceway under FIA Euro Finals tävlingen 6-8 september. Fyra Europamästare skulle utses och två av dem gick till svenska förare, Jan Ericsson från Västerås i Pro Modified och Jimmy Ålund, Norrköping i Pro Stock Car. Anita Mäkelä Finland, tog även detta år hem ett Europamästerskap i kungaklassen Top Fuel, det andra i rad.

Pro Modifiedföraren Jan Ericsson, Västerås tog hem årets vinst i Europamästerskapen. Han säkrade vinsten redan i andra elimineringsrundan på söndagen där han slog ut Dmitry Samarukov från Ryssland. Finalen kördes mot Jean Dulamon från Frankrike och även där blev han en vinnare.

FIA Pro Modified – Jan Ericsson

Jimmy Ålund tog efter två år tillbaka EM titel i klassen Pro Stock. En titel han säkrade redan på Tierp Arena för ett par veckor sedan. Finalmotståndare var nykomlingen i klassen, Robin Norén, som med en snabb start slog ut Ålund och tog därmed hem event vinsten. Norén landade på en andra plats i Europamästerskapen 2019.

FIA Pro Stock – Jimmy Ålund

I snabbaste EM klassen Top Fuel Dragster tog Anita Mäkelä, Finland hem EM titeln igen. Anita säkrade segern i första eliminering rundan på söndagen före efterföljarna Maja Udtian Norge. Maja är dock snabbast i Europa nu med sina 3.8068 sekunder på 1000 fot. Finalen kördes mot Engelsmannen Liam Jones, men Anita var oslagbar även där.

FIA Top Fuel Dragster – Anita Mäkelä

I den fjärde tävlingsklassen med EM status, Top Methanol säkrade serieledande Sandro Bellio från Belgien EM-titeln redan under kvalet på FIA Euro Finals i England och svenske Johnny Lagg kom på en andraplats i Europamästerskapen men slogs ut i första rundan mot Bugeja som  finalen mötte Bellio. Bugeja tog hem event vinsten.

FIA Top Methanol – Sandro Bellio, Belgien

Foto: Lena Perés och Remco Scheeling, Speedgroup.