Dragracing

Arthursson och Malmgren vinnare när Dragracing EM besökte Tierp Arena

Den 7-10 juni genomfördes en internationell mästerskapstävling i dragracing på ett välbesökt Tierp Arena. Drygt 270 förare från 12 länder deltog i tävlingen Tierp Internationals, som ingick i Dragracing EM, Nordiskt Mästerskap i Drag Bike och Summit Racing EDRS Series. Tävlingen hade också SM status för Pro Modified klassen.

Andreas Arthursson fick en fin EM debut, noterade nytt personbästa under kvalet och vann tävlingen i Dragracing EM:s största klass Pro Modified. Foto: Lena Perés/Speedgroup

Många nya personbästa tider och hastigheter kördes på den väl preparerade banan under de inledande kvaldagarna och söndagens tävling. Bland de svenska EM förarna utmärkte sig Andreas Arthursson, hemmahörande i Fors. Han kvalade in på den näst snabbaste tiden 5,86 sek och noterade samtidigt den högsta hastigheten för klassen 408 km, båda var också personbästa noteringar. Hela 21 förare startade i klassen och kvalade in till 16 platser inför söndagens tävling. Teamet med Andreas bakom ratten fortsatte prestera på topp under tävlingsdagen och finalmotståndare blev en annan framgångsrik förare Jimmy Ålund, Norrköping som också var kvalsnabbast. Inför finalen fick Ålund och teamet tyvärr tekniska problem med bilen och kunde inte genomföra loppet. I poängtabellen återfinns Jimmy Ålund dock i topp, nio poäng före regerande Europamästare Michael Gullqvist, Stockholm. Vinnare Arthursson placerar sig på femte plats i EM tabellen.

Även EM klassen Pro Stock fick en svensk segrare genom Michael Malmgren från Helsingborg. Malmgren hade femte snabbaste kvaltid i ett jämnt startfält. Han mötte i finalen kvaltrean Stefan Ernryd, Stockholm. Den senare vann första deltävlingen i England i maj och håller ledningen i poängtabellen. Malmgren för närvarande tvåa och på tredje plats återfinns regerande Europamästaren Bengt Ljungdahl, Stockholm.

I snabbaste EM klassen Top Fuel Dragster blev Mikael Kågered, Linköping bästa svenska förare och slutade på andra plats efter finalförlust mot Anita Mäkelä, Finland. Kågered bästa svensk i klassen även i poängtabellen, för närvarande på femte plats. Leder gör Anita Mäkelä.

EM förarna har ny chans att plocka poäng och göra upp om en nästa tävlingsvinst om tre veckor då den finska EM deltävlingen körs på Alastarobanan (ca en timmes bilfärd från Åbo). EM touren återkommer till Tierp Arena sista helgen i augusti, då för den näst sista deltävlingen. Finalerna körs på Santa Pod banan i England i september.

Förarna som leder Dragracing EM (efter deltävling 2 av 6):
Top Fuel Dragster – Anita Mäkelä, Finland
Pro Stock – Stefan Ernryd, Stockholm
Pro Modified – Jimmy Ålund, Norrköping
Top Methanol – Timo Habermann, Tyskland

Det tävlades också i Nordisk Mästerskap i drag bike på Tierp Arena och där vanns tre av tävlingsklasserna av svenska förare: Rikard Gustafsson, Falkenberg i snabbaste klassen Top Fuel Motorcycle, Mathias Bohlin, Tullinge i Super Street Bike och Ulf Fridolfsson, Österbybruk i Super Comp Bike. Det var den första av fyra deltävlingar, där finalerna körs på samma bana i slutet av augusti efter en deltävling vardera i Finland och Norge.

Dragracing SM (bil) kördes också en deltävling under Tierp Internationals för Pro Modified. I poängledning med en återstående SM tävling återfinns regerande svenska mästaren Jimmy Ålund, Norrköping med Michael Gullqvist, Stockholm på andra plats.

Samtliga vinnare Tierp Internationals 2018:

Summit Racing EDRS Series (deltävling):
Junior Dragster – Laura Blomberg, Finland
Super Comp – Mikael Nilsson, Borås
Super Street – Isak Lagg, Boxholm
Super Gas – Patrik Wickman, Bjursås
Competition Eliminator – Jens Eklund, Umeå
Pro Street – Christian Kongshem, Norge
Street – Helena Olsson, Mora
Stock Super Stock – Rick Mc Cann, Uppsala
Junior Bike – John Rolfstad, Norge

Dragracing EM (deltävling 2 av 6):
Top Fuel Dragster – Anita Mäkelä, Finland
Top Methanol – Dennis Habermann, Tyskland
Pro Stock – Michael Malmgren, Helsingborg
Pro Modified – Andreas Arthursson, Fors

Nordiskt mästerskap i drag bike (deltävling 1 av 4):
Super Gas Bike – Jami Oksanen, Finland
Super Comp Bike – Ulf Fridolfsson, Österbybruk
Pro Stock MC – Thomas Olsen, Norge
Super Street Bike – Mathias Bohlin, Tullinge
Super Twin MC – Vesa Lipponen, Finland
Top Fuel MC – Rikard Gustafsson, Falkenberg