Rally

Neuville tog hem segern i Rally Italia Sardegna

Hyundai Motorsport segrade efter en dramatisk avslutning på helgens Rally Italia Sardegna, den sjunde omgången av 2018 FIA World Rally Championship (WRC). Thierry Neuville och Nicolas Gilsoul stal förstaplatsen med minsta möjliga marginal efter enastående körning under söndagsmorgonen.

Foto: Austral Worldwide

Den belgiska duon startade den avslutande dagen med 3.9 sekunders underläge till ledande M-Sport Fords Sébastien Ogier, men en perfekt söndagsmorgon med fyra etappsegrar, inklusive Power Stage gjorde att de sakta men säkert hann ikapp och om fransmannen. Efter 313.46 km av tävlingsträckor skrev de in sig i WRCs historieböcker med en segermarginal på ringa 0.7 sekunder. En tid som matchar samma lucka Neuville skapade till Elfyn Evans i Rally Argentina 2017. Resultatet är Hyundai Motorsports tredje seger för säsongen och teamets tionde i WRC. Det är också deras andra seger i Rally Italia Sardegna som uppföljning på Neuvilles triumf 2016 och teamets fjärde raka pallplats på Sardinien.

Söndagens avslutande fyra etapper gav ingen vila för någon av Hyundais bilar. Medan Neuville kämpade om segern mot Ogier lyckades Paddon att försvara sin fjärdeplats från Mads Østberg och säkra sitt bästa resultat hittills under säsongen. Mikkelsen som initialt ledde rallyt kammade som en tröst hem två poäng i den täta striden om Power Stage. Genom helgens seger utökar Hyundai Motorsport sin ledning i Konstruktörsmästerskapet och ligger nu på 212 poäng, 28 poäng före M-Sport Ford på andra plats. Neuvilles ytterligare fem poäng i Power Stage gav maximal utdelning från helgen och därmed stärkte han sin ledning i Förarmästerskapet med 27 poäng före Ogier.

Neuville berättar om helgen: “Jag kan inte tro att det är sant! Vi visste att vi behövde ge allt vi hade på söndagsmorgonen och det var en fantastisk kamp med Sébastien. Luckan mot slutet var väldigt liten och vi körde på så fort vi kunde utan att riskera att göra något dumt. Att tävla mot Seb är en av de svåraste saker man kan göra så det här är en extra speciell seger. Nicolas och jag är väldigt tacksamma för hela teamet i Hyundai Motorsport som gjort allt för att den här helgen kunde bli så framgångsrik. Utan dem hade vi inte vunnit. Att ta sommarpaus samtidigt som vi leder båda mästerskapen är precis all den motivation vi behöver för resten av året.”

Säsongen har nu nått halvvägs och teamet tar sommarledigt samtidigt som de får chansen att reflektera över en framgångsrik inledning på 2018 WRC. Nästa rally går av stapeln den 26-29 juli i Finland och blir den sista av fyra raka omgångar på grus för att sedan återgå till asfalt.