Rally

Första mötet med Kroatien för Oliver Solberg

Oliver Solberg får sitt första möte med Kroatien bakom ratten i Hyundaifabrikens tredje bil i rally-VM i helgen. Därmed fortsätter fabriksföraräventyret för 20-åringen. Efter imponerande körning i både Monte-Carlo och svenska Umeå tidigare i år, är unge Solberg fortfarande med i sportens toppnivå i säsongens tredje VM-tävling.

Foto: Dufour Fabien

I Monaco fick han bryta sista dagen på grund av avgasförgiftning, men Oliver Solberg gjorde det väldigt bra med en sjätteplats hemma i Sverige för drygt 50 dagar sedan.

Rallyt på kroatisk asfalt blir unge Solbergs sjunde någonsin på toppnivå i VM. Bästa resultat är femteplatsen från Rally Monza i Italien i november.

– I den här tävlingen blir mitt jobb att köra stabilt och komma i mål. Vägarna är mycket svåra, och shakedown (testvägen innan tävlingen) är den tuffaste jag har sett. Tävlingen bjuder på olika typer av asfalt, hopp och smala partier med många kurvor som ska skäras. Tillsammans gör det rallyt väldigt svårt, säger Oliver Solberg.

Den enda tillåtna testdagen innan tävlingen var inte helt optimal då regn och snö ledde till dåliga vägar. Men 20-åringen ger sig ut i sitt första race på asfalt i en Rally1-bil utan press från teamet.

– Jag är väldigt spänd, men jag ser mest av allt fram emot att komma igång. Målet är att följa den plan och strategi som teamet har för mig. De jobbar ”flat out” för att förbättra bilen, säger han.

Rally Kroatien har funnits sedan 1974, men kördes först som en VM-tävling förra året – då med Sebastien Ogier som vinnare när han var på väg mot sin åttonde världsmästartitel. Han deltar inte i år. VM-ledaren efter två tävlingar är finske Kalle Rovanperä, som har en ledning på 14 poäng mot Hyundai-föraren Thierry Neuville.

Rallyt startar på fredag ​​morgon och avslutas efter 20 specialsträckor (292 kilometer) på söndag eftermiddag. SVT sänder delar av tävlingen (SS12, SS16, SS18 och SS20).