Rally

Favoritunderlag och hemmaplan för Oliver Solberg

Full vinter och svensk snö under hjulen är drömförhållanden för Oliver Solberg. Oliver kommer för första gången att tävla i värsting VM-klassen i hemmatävlingen Rally Sweden denna vecka.

Tävlingen är säsongens andra VM-tävling, och det är också den andra VM-tävlingen någonsin med hybridbilar. I år har Rally Sweden flyttat från Värmland och 700 kilometer nordost till Umeå i Västerbotten.

– Det känns väldigt speciellt att köra sin hemmatävling i WRC-klassen, på favoritunderlaget och som fabriksförare för Hyundai. Jag förväntar mig inte att vinna, men har ambitionen att visa stabilitet för mitt team. Tävlingen är ny för alla, och det viktigaste för mig är att genomföra och samla erfarenhet med ny bil och nya specialsträckor, säger Oliver Solberg.

I Rally Monte-Carlo förra månaden fick 20-åringen och kartläsaren Elliott Edmondson kasta in handduken sista dagen hälsoproblem på grund av avgasläckor i bilen. Inför Rally Sweden genomförde duon två testdagar på snö med den nya Hyundai i20 Rally1-bilen.

Exakt ett år har gått sedan Oliver Solberg debuterade i WRC-klassen i rally-VM. I Arctic Rally Finland blev han den stora ”snackisen” efter sensationell körning genom delar av tävlingen och en sjunde plats totalt i debuten.

Den svenska VM-tävlingen startar på fredag ​​morgon och avslutas efter 19 specialsträckor på söndag eftermiddag. Tävlingen sänds i bland annat SvT och Eurosport.

Foto: Romain Thuillier, Hyundai Motorsport