Rally

Ny WRC-chans för Solberg

Rallyföraren Oliver Solberg får ytterligare en chans att köra Hyundais fabriksbil i största klassen efter att ha lagt två veckor i karantän bakom sig.

Solberg junior har tillbringat de sista 14 dagarna på ett hotellrum i Porto eftersom han var i nära kontakt med covid-smitta under förberedelserna till Rally Italien Sardinia. 19-åringen har testat negativt under hela karantänperioden och är därmed klar att köra tävling igen redan nästa vecka.

Tävlingen är ett nationellt italiensk rally den kommande helgen. I Rally di Alba debuterar han på asfalt med en Hyundai i20 Coupe WRC-bil.

– Jag får en fantastisk möjlighet att samla massa erfarenhet på asfalt och det känns bra att börja med en mindre tävling utan press, säger Oliver Solberg.

Hyundai har vunnit Rally di Alba de två senat åren med Sebastian Loeb (2019) och Craig Breen (2020). 19-åringen får med sig förra världsmästaren Ott Tänak som teamkamraten i Rally di Alba

– Målet är att lära så mycket som möjligt på de olika underlagen. Många bra förare kommer till start, och det kommer att vara mycket användbart att få jämföra data med Tänak och på så sätt få en bra indikation på hur vi ligger till mot världseliten, säger Solberg.

– Det viktigaste momentet jag måste lära mig innan tävlingen är hur man tar svängarna, man måste kunna gena rätt. Jag har sett hur dedikerade toppförarna är i den typen av körning, där de styr bilarna helt på utsidan av asfalten. Det är något jag behöver öva på.

Oliver Solbergs enda tävling i värstingklassen hittills var VM-tävlingen Arctic Rally Finland på snö i Februari där han rattade in WRC-bilen till en sensationell sjundeplats.