Rally

Solberg gör Skoda-debut i EM i Rally Ungern

Efter tre pall-platser (två segrar) på fyra starter byter Oliver Solberg (19) bil och gör sin debut i EM med Skoda i Ungern den här veckan.

I tidigare EM-tävlingar har Oliver kört sin privatägda Volkswagen Polo. Solberg vann Rally Liepaja i mitten av augusti, och därefter körde han in till sin första triumf i VM i Rally Estland.

– Det blir första gången jag kör Skoda i ett asfaltrally. Hittills har jag bara kört två tävlingar på asfalt, och jag måste använda varje tillfälle för att lära mig mer om underlaget. Under den senaste EM-tävlingarna har jag haft problem, men jag håller fortfarande andraplatsen i mästerskapet totalt. Samtidigt som det är viktigt att köra på ett kontrollerat sätt och samla erfarenhet så ska jag försöka komma närmare i kampen om EM-titeln, säger Oliver Solberg.

Det 16-specialsträckor (191 kilometer) långa rallyet börjar på fredagskvällen och slutar på söndag eftermiddag.

– Jag har lagt mycket tid på att förbereda mig inför tävlingen; sökte efter filmmaterial från tidigare upplagor och studerat förhållandena. Det jag har sett hittills ser väldigt intressant ut. Vägarna verkar mycket utmanande och förhållandena kan variera mycket.

– Man måste använda huvudet och ta hand om däcken. Det behöver nödvändigtvis inte vara den snabbaste föraren som till slut står som vinnare i tävlingen, tror Solberg.

I Portugal förra EM-tävlingen kraschade Oliver Solberg på shakedown. Teamet kunde reparera bilen och ha den startklar till morgonen efter, Oliver ledde tävlingen, men fick tekniska problem och förlorade mer än 15 minuter. Detta ökade avståndet till EM-ledaren Alexey Lukyanuk från Ryssland.