Racing

Adestam i pallkamp i GB4

Elias Adestam var bara några tiondelar från pallen i helgens GB4-tävlingar på Oulton Park efter en underhållande strid som sträckte sig hela vägen in över mållinjen.

Adestam, som fick med sig en pallplats från premiären på Snetterton-banan för två veckor sedan, var nära att upprepa samma bedrift i säsongens andra deltävling av det brittiska juniorracingmästerskapet – men gick bet med minsta möjliga marginal efter en stenhård fight.

Pallkampen utspelade sig i det sista av påskhelgens tre GB4-race, där Adestam – precis som på Snetterton senast – satte hård press på britten Max Marzorati i en publikfriande batalj.

Denna gång slogs duon om tredjeplatsen, samtidigt som ett tåg av ytterligare fyra bilar stressade intensivt bakifrån. Med bara tiondelar mellan förarna gavs inget utrymme för misstag, och Adestam tvingades till konststycket att både attackera och försvara – från start till mål.

Nacka-sonen gjorde vad han kunde för att ta sig förbi den märkbart långsammare Marzorati, som dock stängde dörren effektivt och till slut också behöll tredjeplatsen in i mål – mindre än sju tiondelar före Adestam, som i sin tur avvärjde flera hotfulla attacker från gänget bakom.

– Det var ett tight race! Det är svårt att köra om på Oulton Park och Marzorati är rutinerad och duktig defensivt. Jag var klart snabbare, och jag hade väldigt gärna tagit den där pallplatsen, men det var ett kul race att köra med väldigt mycket att hålla reda på både framåt och i backspegeln. Jag kände att jag hade stor nytta av det jag lärde mig hemma i Sverige förra året.

Helgens två föregående heat präglades av oflyt för Adestams del. I det första loppet drabbades Fortec Motorsports-svensken av kopplingsproblem i starten och föll tillbaka till slutet av fältet, men körde upp sig hela vägen till en slutlig femte plats.

I Race 2 startade Adestam trea – hans bästa utgångsläge för helgen – och fanns återigen med i palldiskussionen innan olyckan var framme. Denna gång blev Adestam påkörd bakifrån av en konkurrent, snurrade, och tvingades återigen hämta igen flertalet positioner på sin väg mot en slutlig sjundeplats.

– Det har varit stolpe ut stora delar av den här helgen, men sådan är motorsporten ibland. Det har funnits potential för mycket mer, kanske till och med en seger, men det ville sig inte riktigt och jag har också gjort ett par egna misstag som jag lär mig av. Det var särskilt synd med kopplingsproblemet i Race 1, för där hade vi riktigt bra fart som hade kunnat räcka långt. Det är bara att komma tillbaka starkare nästa gång!