Racing

Adestam nära pallen på Silverstone, donerade 56 000 kronor

Elias Adestam hade en händelserik helg både på och utanför banan när han tog sig upp på pallen i GB4 i England, tvingades lämna tillbaka sin pokal, och samtidigt inbringade en stor summa pengar till välgörande ändamål genom en budgivning hemma i Sverige.

Foto: Jakob Ebrey Photography.

Adestam körde i mål som trea i helgens avslutande GB4-race på den klassiska brittiska Formel 1-banan Silverstone, och fick leende beträda pallen för andra gången den här säsongen. Glädjen blev dock kortvarig; Adestam bedömdes ha tillskansat sig tredjeplatsen genom en omkörning utanför banan, och bestraffades med en nedflyttning till femte plats.

Resultatet följde en fjärdeplats i det första loppet, och en sjätte i det andra, och innebär att Adestam nu återfinns som femma i den sammanlagda GB4-tabellen efter tre körda deltävlingar.

– Det var tråkigt att bli av med den pallplatsen, men jag respekterar domarnas beslut. Det hade varit ett skönt resultat att få med sig, men jag åker ändå härifrån med en positiv känsla. Vi har haft bra fart och tagit oss ännu närmare de allra snabbaste, och jag tycker att körningen börjar klaffa mer och mer. Jag fick ett motorstopp i starten i Race 2 och fastnade lite för länge i trafiken i det sista loppet – annars tror jag kanske att vi hade kunnat åka härifrån med vår första seger.

Den största segern tog Elias Adestam den här helgen istället utanför banan, genom välgörenhetsinitiativet Raising Against Cancer. På Bilsportgalan i Norrköping gick Adestams hyllningshjälm Elias Adestam Tribute Helmet under klubban – och utfallet blev minst sagt glädjande.

Det vinnande budet landade till slut på hela 56 000 kronor, pengar som nu oavkortat skänks vidare till Gunnar Nilssons Cancerstiftelse.

– Den största segern den här helgen fick vi utanför banan. Det betyder så mycket för mig att hjälmen faktiskt gick för så mycket pengar; jag är säker på att de kommer göra stor nytta. Stort tack till alla som varit med och budat!