Racing

Lovande F4-test för Adestam på Silverstone 

Nacka-föraren Elias Adestam har genomfört sitt första test i den internationella formelbilsklassen Formel 4 under en lärorik dag med det meriterade stallet Fortec Motorsport i England.

Foto: Elias Adestam Racing.

Testet ägde rum under tisdagen på mytomspunna Silverstone – traditionsenlig värd för Storbritanniens Grand Prix för Formel 1 – och gav 15-årige Adestam en första chans att stifta bekantskap med en av racingsportens viktigaste och mest populära juniorkategorier.

Bilen som Adestam tog plats i var en Tatuus-byggd F4-T014; samma modell som bland andra F1-stjärnorna Lando Norris, Lance Stroll och Mick Schumacher tävlat med på vägen mot motorsportens finrum. För framdrivningen står en turbomotor på 1.4 liter som genererar runt 160 hästkrafter.

Bilen används under 2022 i det nystartade brittiska Formel 4-baserade mästerskapet GB4.

– Det har varit en riktigt bra erfarenhet, och mäktigt att få göra det här testet på självaste Silverstone, säger Elias Adestam. Det är en snabb bil och det har varit mycket att ta in. Till exempel är det första gången jag kör en bil med paddelväxlar (istället för traditionell växelspak) och med turbomotor. Jag tycker ändå att jag kom in i det väldigt fort, och jag är nöjd både med farten och med hela upplevelsen. Tack till Fortec för möjligheten!

Fortec Motorsport är ett av Englands mest väletablerade racingstall, och vann bland annat just det brittiska Formel 4-mästerskapet säsongen 2020 med britten Luke Browning. Bland de förare man tidigare lotsat fram genom juniorklasserna märks namn som Juan Pablo Montoya, Charles Leclerc, Daniel Ricciardo och Sveriges senaste Formel 1-förare Marcus Ericsson.

– Jag måste säga att Elias verkligen har imponerat på oss idag, säger Oliver Dutton, teamchef. Han kom snabbt upp i fart och gjorde varvtider man sällan ser så här tidigt i processen. Dessutom slog han vår referenstid i simulatorn i måndags och hans feedback till ingenjören var mycket bra. Han har en naturlig talang som vi väldigt gärna skulle vilja se mer av.