Racing

Adestam får Rydell Special Award

Prestigefyllda utmärkelsen Rydell Special Award delas i år ut till 15-årige Elias Adestam. Förutom ära innebär detta 50.000 kronor som hjälp på väg mot en internationell racingkarriär.

Elias bor i Nacka och debuterade redan som åttaåring i karting. Han avancerade snabbt i klasserna och 2019 fick han dispens av Svenska Bilsportförbundet för att tävla i formelbilsracing som 13-åring. Adestam körde den skandinaviska instegsklassen Aquila Synergy Cup, där han andra året, 2020, slutade tvåa.

Säsongen 2021 debuterade Elias i Formula Nordic där han tog sju pallplatser, två segrar och slutade trea totalt.

Detta, och Adestams initiativ att med sin satsning på racing, även engagera sig starkt i cancerforskningen, gjorde att racinglegendaren Rickard Rydell och tidningen Bilsport valde Elias som mottagare av Rydell Special Award 2021.

Utmärkelsen skulle ha delats ut på Bilsportgalan i Norrköping lördagen den 22 januari. Men på grund av restriktioner flyttades galan fram till mars. Elias fick istället sin utmärkelse när Rickard gjorde ett överraskande hembesök hos honom, den 22 januari. Detta för att Elias ska kunna fortsätta jobba med målsättningen att ta sin karriär utomlands redan i år.

Motiveringen lyder:

”Med stor passion för racing har denne junior avancerat genom kartingklasserna. Vid sidan av banan har teamet, på ett synnerligen fint sätt, engagerat sig för cancerforskningen. I sin första säsong i Formula Nordic tog han sju pallplatser, två segrar och slutade trea totalt. Samt blev bästa rookie i serien. Nu har han tagit sina första steg mot en internationell karriär.”

FAKTA

Rydell Special Award har delats ut årligen sedan 1999. Utmärkelsen som består av ära och en summa pengar instiftades av racingstjärnan Rickard Rydell i samarbete med motorförlaget Albinsson & Sjöberg. Syftet är att uppmuntra unga racingtalanger på väg ut mot en internationell karriär.

Flera av utmärkelsens tidigare mottagare har kommit mycket långt med sina racingkarriärer. Till exempel Marcus Ericsson (Formel 1 och IndyCar) samt Felix Rosenqvist (IndyCar och FIA Formula E).

Alla tidigare mottagare av Rydell Special Award

1999 Robin Rudholm, Borås
2000 Alx Danielsson
2001 Alexander Storckenfeldt, Ljungskile
2002 Niklas Petersson, Sollentuna
2003 Sebastian Hohenthal, Mora
2004 Sebastian Hohenthal, Mora
2005 Daniel Ros, Kvissleby
2006 Alexander Haegermark, Hovås
2007 Marcus Ericsson, Kumla
2008 Felix Rosenqvist, Värnamo
2009 Felix Rosenqvist, Värnamo
2010 Daniel Ros, Sundsvall
2011 Gustav Malja, Malmö
2012 Gustav Malja, Malmö
2013 Erik Johansson
2014 Joel Eriksson, Tomelilla
2015 Oliver Söderström, Bjärred
2016 Linus Lundqvist, Tyresö
2017 Hampus Ericsson, Kumla
2018 Simon Ohlin, Kristianstad
2019 Dino Beganovic, Linköping
2020 Joel Granfors, Eskilstuna
2021 Elias Adestam, Nacka