Racing

Adestam kör NXT Gen Cup

Elias Adestam gör ett spännande återinträde på den svenska motorsportscenen under 2023 när han lanserar en satsning på den nya världsunika elektriska racingserien NXT Gen Cup.

Adestam, som under 2022 samlade värdefull erfarenhet i den brittiska formelbilsklassen GB4, vänder nu hemåt igen för att slåss om den officiella Junior-SM-titeln i banracing under den kommande säsongen. Den 16-årige Nacka-sonen blir en av 18 utvalda förare i den historiska premiärupplagan av nya NXT Gen Cup, världens första helt elektrifierade racingmästerskap för juniorer.

Serien kombinerar en hållbar plattform med ett attraktivt sportsligt reglemente, där förarna tävlar med lika förutsättningar i specialbyggda touring car-bilar av typen LRT NXT1. Bilen, som är baserad på gatversionen MINI Cooper SE, utvecklar 230 hästkrafter och har en toppfart på 200 km/h. Med en batterikapacitet på 30 kWh möjliggörs fullfartsrace på över 20 minuter.

NXT Gen Cup har fått officiell JSM-status av Svenska Bilsportförbundet och vinnaren av mästerskapet blir därmed formellt utsedd till svensk juniormästare i racing. Senast Elias Adestam genomförde full tävlingssäsong i Sverige var 2021, då han slutade trea totalt i den nationella formelbilsklassen Formula Nordic.

– Det här är ett nytt kapitel i karriären, och jag är väldigt förväntansfull, säger Elias Adestam. Jag går från bakhjulsdriven formelbil till framhjulsdriven, elektrisk touring car, så det blir helt klart en omställning. Samtidigt både tror och hoppas jag att lärdomarna från framför allt England är ett vasst vapen. NXT Gen Cup är ett väldigt spännande koncept med en ljus framtid. Att det är hållbart är ett stort plus för mig. Jag ser verkligen fram emot den här säsongen!

NXT Gen Cup körs som supportklass till landets främsta racingmästerskap STCC, som också det elektrifieras under 2023. NXT Gen Cup-mästaren kommer bland annat att tilldelas ekonomisk support för vidare avancemang till STCC 2024.

– Elias har visat framfötterna både här i Sverige men också internationellt borta i England, och därför känns det extra kul att han väljer vår plattform för sin fortsatta karriär, säger Fredrik Lestrup, grundare av NXT Gen Cup. Vårt mål är att det ska vara internationell status i vårt mästerskap, och det bidrar en förare som Elias med. Han har en gedigen formelbilsbakgrund, vilket alltid är oerhört värdefullt, och jag är säker på att han kommer sätta färg på den här säsongen på riktigt och vara med i fighten hela vägen.