Racing

Adestam vinner igen i NXT Gen Cup

Elias Adestam körde hem en ny tung seger i elektriska NXT Gen Cup när det nydanande racingmästerskapet slog läger i Tyskland i helgen för sin första deltävling utanför svensk mark.

Adestam backade upp sin historiska triumf från premiären i Falkenberg – där han blev den förste föraren i världen att vinna ett elektrifierat racinglopp för juniorer – med en ny fullträff i deltävling två på tyska Oschersleben.

Foto: NXT Gen Cup.

17-åringen från Nacka kämpade sig tillbaka efter ett olyckligt kval, kraftigt präglat av rödflagg, och knep segern i helgens första race under dramatiska former med en omkörning på ledande Ellis Spiezia – en av få förare i fältet med tidigare erfarenhet av Oschersleben-banan – på det allra sista varvet.

Därmed klättrar Adestam nu till andra plats i mästerskapet, som alltjämt leds av Spiezia (USA).

– Det här var nog ett av mina bästa race i karriären, säger Elias Adestam. Jag hade otur i kvalet med en rödflagg innan jag hann sätta en riktig tid, så jag fick starta sexa – men vi fick tillbaka det i racet med en säkerhetsbil som kom lägligt för min del. Efter omstarten visste jag att jag hade farten, och dessutom hade jag sparat min sista push-to-pass.

– Det känns fantastiskt att backa upp segern i Falkenberg med en ny seger här i Oschersleben, på en bana där vi dessutom visste att Ellis (Spiezia) skulle vara stark.

I det avslutande Race 2, där de åtta främsta från Race 1 startar i omvänd ordning, satsade Adestam hårt in i första sväng men körde av och föll tillbaka genom fältet. Efter en rad omkörningar kunde han till slut korsa mållinjen som nia.

– Det var en kalkylerad risk jag var villig att ta idag, och som tyvärr inte gick hem, avslutar Elias Adestam. Jag visste att jag hade en chans att vinna även det loppet om jag tog mig fram snabbt till täten, men det blev lite för offensivt. Dessutom låg det fortfarande grus kvar på banan efter ett tidigare race i en annan klass. Jag fick inte riktigt stopp på bilen i tid, men det var som sagt en medveten risk. Det har varit en bra helg igen och jag ser väldigt mycket fram emot resten av säsongen.

Foto: NXT Gen Cup.