Rallycross

RX2e ny utmaning för Veiby och Kristoffersson

Rallycross-VM i Belgien ställs in, men det öppnar vägen till ett nytt uppdrag för Johan Kristoffersson och Ole Christian Veiby. De båda Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-förarna kommer istället att köra RX2e i Mettet.

– Det blir en ny dimension, en stor utmaning för hela teamet, säger stallchefen Tommy Kristoffersson.

Foto: Qnigan

Efter branden i depån på Lydden Hill har ett intensivt utredningsarbete pågått för att försöka hitta orsaken till händelsen, där Special One Racings båda World RX1-bilar brann upp.

– Vi har haft en tät dialog hela tiden och blivit informerade om alla steg som har tagits. Eftersom man ännu inte har hittat ett tillfredställande svar har vi tagit ett gemensamt beslut att inte köra i Belgien, säger Kristoffersson.

I väntan på vidare besked söker teamet nya vägar.

– The show must go on! Vi började genast jobba för att hitta alternativ.

Kristoffersson har under många år visat kreativitet i att söka nya lösningar på problematiska situationer – så också denna gång.

– Vi har ju ett ansvar gentemot våra sponsorer, de mediekanaler som bevakar oss och inte minst våra fans.

Tommy tog därför kontakt med RX2e-organisatören QEV för att undersöka möjligheten att komma till start i den klassen med Johan och Ole Christian.

– De var mycket välvilligt inställda och gjorde genast en djupdykning i frågan. Redan samma dag fick vi klartecken för två bilar som finns i Spanien. De kommer till Mettet på onsdag. Vi ser mycket positivt på den här möjligheten och ska se till att bjuda på en superbra show i ett tufft och tätt mästerskap.

Kristoffersson fick också mangrant gensvar från sina egna mekaniker att ställa om fokus. Nästa steg var att få tillåtelse från internationella förbundet för att köra i en annan serie. Emil Axelsson, FIA:s sportchef för rallycross, tog hand om det ärendet.

– Emil har också varit mycket tillmötesgående. Han har gjort ett superjobb sedan han tillträdde i sin roll.

Att få klartecken från förarna var kanske det minsta problemet. Johan Kristoffersson är alltid öppen för en rejäl utmaning.

– Jag ser verkligen fram emot det här, men det blir ingen lätt match att ställa om till RX2e. Framför allt är det ju väsentligt mycket mindre effekt än i RX1e. Jag har kört en sån bil vid två tillfällen, men har förstås inte mycket att gå på ändå, säger Johan, som har agerat mentor åt Nils Andersson.

Nu ska han tävla emot sin lärjunge och arbetskamrat på KMS.

– Räknar med att Nils kan ge tillbaka en del information nu. Mitt största problem är annars hur jag ska få plats i bilen. Det är trångt i den där. Hoppas vi kan hitta en lösning på det.

Nu kommer Johan och Ole Christian in med ett gästspel i ett pågående mästerskap, där tätstriden är stenhård mellan Nils Andersson, Isak Sjökvist och Victor Vranckx.

– Sånt där är alltid lite känsligt. Man vill inte komma in och påverka mästerskapet i ena eller andra riktningen, säger Johan som senast besökte Mettet under den fantastiska VM-säsongen 2018, där han vann alla deltävlingar – utom den i Belgien.

– Det är den enda tävlingen från det året som jag inte riktigt vill komma ihåg.

För Ole Christian Veiby blir det debut i en RX2e-bil.

– Det blir mycket nytt att lära sig. Jag har inte kört en sådan tidigare, men vi går all-in för det. Det ska bli kul. Vi sa ja direkt när vi fick frågan!

Även Timmy och Kevin Hansen kommer att köra RX2e i Mettet.