Racing

Adestam tre på Nürburgring

Elias Adestam fick med sig en pallplats från säsongens tredje deltävling i NXT Gen Cup på tyska Nürburgring, där vädrets makter kom att ställa fältet på extra stora prov.

Foto: NXT Gen Cup.

Adestam gick in i helgens sammandrabbningar med två tidigare segrar i bagaget, efter att ha vunnit race vid båda de två föregående deltävlingarna under premiärsäsongen av det elektriska juniorracingmästerskapet.

17-åringen från Nacka hade det dock något tyngre på Nürburgring, där det notoriska mikroklimatet i Eifelbergen som vanligt blev en faktor att räkna med.

Adestam fanns med i tätklungan i det första av helgens två race när en rejäl regnskur drog in över banan i samband med en omstart två varv från mål. Adestam, och ett koppel andra förare, missbedömde inbromsningen till den tighta första hårnålen och gled hjälplöst ut i sandfållan – där alla chanser till ett framskjutet resultat snabbt begravdes.

Adestam kunde förvisso ta sig upp på banan igen, men nu långt efter täten, och tog till slut målflagg som 12:a.

Det blev också hans utgångsläge på gridden till Race 2, där regnet nu var ännu mer påtagligt. Den här gången kunde Adestam dock navigera sig fram effektivt genom fältet, hela vägen upp till pallen med en slutlig tredjeplats.

– Det här var en helg där resultatlistan och känslan säger två olika saker, säger Elias Adestam. Resultatmässigt blev det rent ut sagt dåligt – även om jag inte vill förringa en pallplats – men jag har också jobbat mycket på att isolera det mentala problemet som lett till ett antal misstag från min sida i år. Jag fick ett väldigt bra kvitto på det jobbet i Race 2, där jag kände en helt ny trygghet i körningen och kunde ta mig fram lugnt och metodiskt. Därför ser jag själv det här som den viktigaste helgen hittills för mig i år.

Elias Adestam är nu trea i NXT Gen Cup-totalen, 56 poäng bakom ledande amerikanen Ellis Spiezia.