Racing

Pedersen och Otterström vinnare i Formula Nordic

Formula Nordic körde årets näst sista deltävling på Rudskogen i Norge. Redan klare mästaren Linus Granfors stod över tävlingen och lämnade därmed fältet fritt för de andra att kämpa om segrarna.

Pallen efter andra racet med Christer Otterström som segrare före Oscar Pedersen och Olav Vaa.

Christer Otterström dominerade fredagens tre testpass, både i vått och torrt. Men Oscar Pedersen, som körde på Rudskogen för första gången, var inte långt efter. Otterström fick en mardrömsstart på lördag morgon då motorn inte gick rent i hans bil. Teamet felsökte febrilt medan de andra förarna körde kvalet. Det blev Pedersen som tog pole före Olav Vaa och Daniel Varverud.

Otterströms team hittade inte felet på motorn, varför de i stället bytte motor, men till deras stora förvåning gick inte den motorn heller som den skulle och Otterström missade att köra första racet. Det blev ett ganska odramatiskt race där Pedersen ledde från start till mål före Vaa och Varverud. Då var det mera fight om fjärdeplatsen. Emma Wigroth hade backspeglarna fulla av Peder Saltvedt som hela tiden försökte hitta en lucka att komma om, men han lyckades inte… Regnet hängde i luften och Carita Otterström chansade därför på att köra på regndäck. Tyvärr kom aldrig regnet och hon kom därför sist i stället. Det hade kunnat bli ett lyckokast om regnet hade kommit…

Otterströms team fortsatte felsökningen av motorproblemet. De bytte sensorer och kablar. Till sist upptäckte de att det var tändmodulen som var trasig, trots att den byttes vid den förra tävlingen. Plötsligt gick motorn som den skulle och det var en mycket ivrig och förväntansfull Christer Otterström som rullade ut till sista startrutan på söndagens tävling. Peder Saltvedt startade i pole, men det var Emma Wigroth som tog ledningen. Otterström jobbade sig snabbt upp genom fältet och redan på tredje varvet övertog han ledningen. Bakom honom kämpade förarna om positionerna, men Otterström tog en klar seger före Pedersen och Vaa.

Nu återstår endast finalen i oktober som kommer att köras på Jyllandsringen ihop med danska Formel 4. Linus Granfors är klar mästare, men det är tre race och 80 poäng kvar att köra om vilket betyder att kampen om silver och brons i JSM är vidöppen. Pedersen, Varverud, Vaa, Otterström och Wigroth har alla chansen att slåss om medaljerna.

Text och foto: Bengt-Åce Gustavsson, racefoto.se

Emma Wigroth tog ledningen i det andra racet.
Christer Otterström på väg mot seger i andra racet.