Crosskart

Bergander vassast i Xtreme

Full pott! Efter den tredje tävlingshelgen i Östmark har Haninges Jimmy Bergander ett litet övertag i Crosskart-SM för tyngsta klassen Xtreme.

Årets första seger i huvudklassen Xtreme kom i Östmark för Haninges Jimmy Bergander. Därmed utökade han sin ledning i SM. Tvåan Jonathan Rådström, Likenäs, klättrade från elfte till femteplats i tabellen. Foto: Annemo Friberg

Redan i kvalen visade Jimmy Bergander att han hade en bra helg i huvudklassen. Full pott i samtliga tre och förste man in i A-finalen. Visserligen var det dött lopp så långt mellan Bergander och Likenäs talang Elias Nilsson, som också vann sina tre kvalheat. Utgångsläget var också det att en ynka poäng skilde dessa två åt efter de inledande två deltävlingarna.

– Östmarks bana är rolig, men svår! Det är trångt och tekniskt men den här gången hade jag en riktigt bra dag, säger Bergander, som nu drygat ut sin SM-ledning till sex poäng före Nilsson.

Tvåa i Östmark var Jonathan Rådström, före Elias Nilsson, inhoppande Isac Egonsson och Martin Stigh. Finspångs förare Stigh låg på bronsplats innan start och den positionen behåller han. Innan start hade Charlie Agerheim lika många SM-poäng, men både han och brorsan Marcus hade en dålig helg och tappade mark. Fortsatt grepp om silverpengen har Elias Nilsson, och upp till fjärde plats klättrade Tomelillas Nicklas Buhre efter att ha tagit målflagg som sjua. För en rejäl överraskning svarade 19-årige Hampus Strand. Han debuterade som motorsportare förra året, och missade den här gången jokern i sitt sista kvalheat.

– Vi började lasta för att åka hem när en kompis sa att vi skulle få köra C-final, berättar Strand.

Av med grejerna igen och iväg till startplattan för att bli tvåa i C och avancera till B. Samma resultat där och Strand var utan att hinna tänka i sin första A-final.

– Jag blev rejält trött i huvudet, men är i alla fall hyfsat nöjd med resultatet.

Sexa slutade han och klev från 19:e plats upp till tionde i tabellen. Då stod han ändå över premiären i Tomelilla.

650cc. Inför Östmark toppade Arvikas Fredrik Eriksson klassen med tio poäng mer än hemmaåkaren Erik Andersson. Samma ordning nu också, fast Fredrik drygade ut med ytterligare tre poäng.

– Jag låg allt jämt i ”röva” på honom, men kom inte om, säger Andersson, som trots allt är nöjd med utgången.

– Växellådan rök i tredje kvalheatet så jag tvingades bryta. Efter det fick vi byta till reservmotorn.

Trea i mål var Julius Nilsson, Tomelilla. Det ligger han också i tabellen sedan Karlstads Erik Andersson körde in först som sexa.

Klass 3 (250cc). Gästande norrmannen Simen Rønning Billingsø var den som kvalade bäst, men när de fem i A-finalen flaggades av var Sebastian Ainerfors återigen först. Västeråsaren har ett stadigt tag om guldmedaljen med klubbkompisarna Pontus Eklund och Oskar Nord-Jansson på medaljplats bakom sig.

Klass 2 (JSM 125cc). Regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl och utmanaren Vilgot Wetter toppade igen, först med att vinna sina kvalheat och sedan genom att bli etta och tvåa. Vilket betyder att Dahl passerade Wetter i tabellen, och leder nu med två poäng. Bronsplatsen håller norrmannen Patrick Ruud, tio poäng efter. En av totalt fem deltävlingar får räknas bort, så ännu kan mycket hända men trion Dahl-Wetter-Ruud har redan lagt ribban något högre än motståndarna. Fyra i JSM ligger Alfred Åhlander, Haninge, femma Maximus Joge, Finspång och sexa Hannes Jonsson, Woxnadalen.

Xtreme Junior. 13-årige Gustav Atteblad har klättrat från Mini genom klasserna utan att riktigt få till det. Förrän nu. Hemma i Östmark var han 1-2-1 i kvalheaten och tvåa in i A-final. Full pott hade Hampus Hagström, Likenäs, som toppade tabellen på lika många poäng (65) som Viktor Kristianssen, Tomelilla.

– Gustav har mognat och tar bra beslut. Förut var han lite för snäll mot de andra, säger Henrik Spets, Atteblads pappa och mekaniker.

I sin tredje A-final, efter klassbytet förra året till Xtreme Junior, tog Atteblad starten. Hagström fick en dålig sådan och satsade lite för våldsamt, tyckte domarna, i sin jakt på framförvarande. Svart flagg och placerad sist i finalen. Allt medan Atteblad susade fram till sin allra första seger. Tvåa Viktor Kristenssen och trea en ”nykomling”, Pontus Oskarsson, Finnskoga. I vanliga fall kör han RallyXNordic, där han delar tält med Atteblad. Nu fick de honom att göra ett inhopp och det blev pallplats direkt. Kristenssen utökade sin tabelledning till tolv poäng. Silverplatsen delar Hagström och Joacim Lund Olander med Gustav Atteblad bara två poäng bakom.

Klass 1 (85cc). Efter att ha varit tia och nia slog Emil H Larsson till med seger i tredje deltävlingen i cupen för tävlingsdeltagare i åldern 9 till 13 år. Av de 32 till start var han den ende som vann samtliga sina tre kvalheat. Följde sedan upp med seger även i A-finalen före dansken Sigurd Stubberup Frederichsen och trea Ivan Edman, Sandviken. Emil tävlar för MK Ran i Askersund.

Norrmannen Håkon Jakobsen Lund drygade ut sin ledning trots att han ”bara” var fyra i mål, efter att ha vunnit B-finalen. Tabelltvåan Ebbe Strömberg, Askersund, tvingades bryta finalen och tappade därmed viktiga poäng. På bronsplats Ivan Edman.

50+ (veteran). Banan i Östmark passar Lars-Åke ”Kudden” Wallin och 2023-års upplaga blev inget undantag. Seger för västeråsaren före Hans-Erik Sjöberg, Eda, och gästande norrmannen Jan Terje Samuelsen. Det betyder att cupen för de ärrande veteranerna toppas av Wallin, som jagar sin första inteckning i trofén.

Mini. Klassen för de allra yngsta, de flesta är bara 6-7 år, lockade 18 deltagare. Ingen tävlar på riktigt, utan det är uppvisning och uppmuntran i form av poäng och pris till samtliga. Namnkunniga i publiken kunde notera att en av småttingarna var Colin Kristoffersson, son till VM-kungen Johan Kristoffersson med fem guld i rallycrossens huvudklass och så här långt överlägsen i årets mästerskap.

Regnet drabbade Östmark på lördagen, men lördagen bjöd på lagom värme och uppehåll.

– Trots att det ösregnade en hel dag blev inte banan sönderkörd, och på söndagsmorgonen såg den ut som ny. Klubben där uppe gör ett kanonjobb och nya tävlingsledaren och biträdande var jätteduktiga, säger Håkan Persson, Svensk Bilsports observatör på plats.

Efter några år i olika klasser har Gustav Atteblad, Östmark, hittat rätt i Xtreme Junior. Första segern kom hemma på motorbanan i söndags. Tvåa Viktor Kristenssen, Tomelilla, och trea Pontus Oskarsson, Finnskoga. Foto: Henrik Spets
Prispall Klass 2. Favorit i repris från Bollnäs i Klass 2: Segrare Eivind Walfridsson Dahl, tvåa Vilgot Wetter och trea Patrick Ruud. Foto: Annemo Friberg
Det brukar gå bra för Lars-Åke ”Kudden” Wallin i Östmark, och det gjorde det nu också. Seger och ledning i 50+ Veteran för västeråsaren. Foto: Annemo Friberg
Med segern i Östmark har Fredrik Eriksson kört in jämna 100 poäng. Med det leder Arvikaföraren SM i 650cc. Foto: Annemo Friberg