Crosskart

JC Raceteknik Juniorteam i ny satsning – Isak Reiersen och Alex Gustafsson byter både klass och mästerskap

Värmlänningarna Isak Reiersen och Alex Gustafsson tar ett steg framåt i motorsportkarriären med crosskartklasserna Xtreme och Xtreme Junior. 15-årige Reiersen kommer bland annat köra full säsong i RallyX Nordic medan 12-årige Gustafsson ska tävla i FinRX.

Foto: Christian Gustafsson

–Det kommer bli en rolig och lärorik säsong för juniorerna, säger JC Racetekniks teamchef.

För första gången sedan JC Raceteknik Juniorteam grundades kommer juniorerna tävla i olika mästerskap. För Isak Reiersens del blir det full säsong i RallyX Nordic, medan Alex Gustafsson kommer tävla i FinRX. JC Racetekniks teamchef Joel Christoffersson är positiv inför bytet av både klass och mästerskap.

–Jag startade JC Raceteknik Juniorteam 2017 som ett sätt att hjälpa fram unga förare. Hittills har juniorerna imponerat och vi har sett en fin utvecklingskurva hos dem. Under de senaste åren har de tävlat i crosskart-SM, men den här säsongen ställer vi in siktet på andra mål då båda förarna kommer tävla i Xtreme. Under vårens tester har allt fungerat bra och båda verkar hittat rätt i crosskarterna. Det kommer bli en rolig och lärorik säsong för juniorerna, säger Christoffersson.

15-årige Isak Reiersen har trots sin unga ålder flera SM-medaljer i bagaget, bland annat ett guld i 125cc och ett i 250cc från förra årets säsong. Han har även kört en full rallycrossäsong i klassen RX Academy i både RallyX Nordic och RallyX on Ice. Men i år väntar nya utmaningar när Reiersen debuterar i crosskartklassen Xtreme.

–Jag är riktigt, riktigt laddad inför säsongen. Rent realistiskt sett, med tanke på att det är en ny kart och tufft motstånd, så kommer det framförallt bli ett läroår för mig. Men samtidigt vet jag att när väl hjälmen åker på vill jag vinna, säger Reiersen.

Torsbysonen kommer köra full säsong i den nordiska serien RallyX Nordic, som körs i sex deltävlingar i Sverige, Norge, Danmark och Lettland. Han kommer även göra några inhopp i serien Supercupen, där den första deltävlingen körs i Arvika redan till helgen. Crosskarten som Reiersen kommer tävla i är en Xtreme byggd av svenska Ydrefalk Motorsport.

–Det jag satsar fullt ut på är RallyX Nordic, medan inhoppen i Supercupen är för att få mer körning och bli varmare i kläderna. Men redan nu efter flera tester så har jag en bra känsla i karten. Så bra förberedd som jag känner mig nu har jag nog aldrig varit inför en säsong. Det kommer bli en rolig säsong och jag hoppas såklart på bra resultat.

Han tillägger:
–Vi har jobbat hårt under vintern för att få till den här satsningen. Så verkligen stort tack till alla sponsorer som är med oss och tror på mig. Även tack till JC Raceteknik för allt stöd och support.

För Alex Gustafsson, 12 år, blir det här hans sjunde crosskartsäsong. Men liksom teamkompisen byter även han klass, från 125cc till en Xtreme Junior. Tävlandet blir i det finländska mästerskapet FinRX. Gustafsson kommer även köra några tävlingar på svensk mark i 125cc för att hålla farten uppe, med en crosskart som han lånar av några goda vänner i depån.

–Jag har kört crosskart-SM de senaste åren och började i fjol snegla på den nya klassen Xtreme Junior. I september fick jag följa med Marko Jokinen till Finland och testa att köra den. Det var verkligen jättekul och jag kände direkt att det var någonting för mig. Så vi bestämde oss för att satsa, säger Gustafsson.

Eftersom Svenska Bilsportförbundet inte godkänt den nya klassen i Sverige ännu fick de titta sig om efter andra möjligheter. Svaret blev Finland där Xtreme Junior har premiär under 2019 i serien FinRX. För att underlätta både test och tävlingar har Gustafsson bytt till en finsk tävlinglicens, för klubben Hyvinkään Urheiluautoilijat.

–Xtreme Junior kommer absolut att bli en utmaning eftersom fyra av fem banor är helt nya. Sen är ju inte finnarna kända för att vara långsamma och försiktiga direkt. Det kommer bli hård konkurrens och jag kommer få kämpa för varje poäng. Men jag ser verkligen fram emot den här säsongen, för jag vet att det kommer bli riktigt roligt. Motorsport är det bästa jag vet, så tack till alla fantastiska samarbetspartners som stöttar mig. Och tack till Joel, JC Raceteknik och alla andra som hjälper mig.

Foto: Christian Gustafsson