Crosskart

Full pott för favoriterna i Crosskart-SM

Två svenska mästare och en cupvinnare. Det står klart sedan SM i Crosskart gästat Östmarks motorbana.

Tre förare hade full pott efter de två inledande deltävlingarna i Arboga respektive Haninge och hade därmed möjlighet att säkra sina totalsegrar i Östmark. Samtliga levde upp till förväntningarna.

Tre förare har tagit maximala poäng så här långt och därmed är de klara mästare, förutsatt att de startar i finaltävlingen i Västerås. Från vänster Vilgot Wetter, från Askersund och vinnare av 85 cc cup, Jonathan Rådström, Likenäs svensk juniormästare i 125 cc samt SM-guld till Marcus Svensson, Mellerud i 250 cc. Foto: Annemo Friberg

I JSM 125 cc var det 15-årige Jonathan Rådström från Likenäs som briljerade. Två heatsegrar under lördagens kval och ny triumf dagen efter. Därmed gick han in som etta i den avslutande A-finalen, som han vann överlägset.

– Det gick över förväntan, konstaterar Rådström som slutade på silverplats förra året.

Marcus Svensson, från Dals MK, har varit snubblande nära SM-guld i 250 cc de senaste två åren. Ena gången avtryckt i finalen och förra året missade han en tävling på grund av en förkylning. Då var han rädd för Corona, men testet visade att han inte hade smittats.

– Tredje gången gillt! Så skönt att det gick vägen i år och målet är att vinna samtliga heat även i Västerås, säger Svensson.

Cupvinnare i 85 cc kan Vilgot Wetter, MK Ran Askersund, titulera sig för andra året i rad. Redan förra året var han svårslagen, och i år helt ohotad. I Östmark kördes ett kvalheat om, och trots att Wetter startade från bakre led stod han som solklar vinnare när det var dags för målflagg – i båda loppen!

– Nästa år går jag nog upp i 125 cc, konstaterar Wetter.

Först när SM avslutas i Västerås den 18-19 september koras övriga medaljörer. I huvudklassen Xtreme tog sig Haninges Marcus Agerheim något närmare ledande Tommie Svärd, Finnskoga. Men Svärd var tvåa i mål bakom Agerheim och det skiljer åtta poäng inför den avslutande guldjakten.

Tre bästa i varje klass

125 cc (JSM)
1 Jonathan Rådström Likenäs MK
2 Einar Friberg MK Team Westom
3 Erik Nilsson Östmarks MFF

250 cc (SM)
1 Marcus Svensson Dals MK
2 Rickard Landholm Haninge MK
3 Isac Forsman MSK Kvarnvingarna

650 cc (SM)
1 Noel Eliasson SMK Arboga
2 Linus Andersen Haninge MK
3 Mattias Andersson MK Kopparberg

Xtreme (SM)
1 Marcus Agerheim Haninge MK
2 Tommie Svärd Finnskoga MK
3 Gunnar Ullén MK Rimo

85 cc
1 Vilgot Wetter MK Ran Askersund
2 Alfred Eriksson SMK Köping
3 Pär Ekström Munkfors MC

40+ Senior
1 Lars Åke Wallin Västerås MS
2 Hans-Erik Sjöberg SMK Eda
3 Mattias Franzen Kolsva MS