Rallycross

Kristoffersson jagar guld på hemmabanan

Det är finalhelg på Westombanan i Arvika och hemmaföraren Johan Kristoffersson har chansen att ta hem två titlar – i RallyX Nordic och SM.

– Jag gillar banan. Den är körtekniskt intressant, men det är bra startfält så det blir till att kämpa, säger Kristoffersson.

Foto: QNIGAN

Att det kan bli heta dueller på Westombanan visade förra årets final i RallyX Nordic, där det gick över stock och sten när Johan tog hem segern före Oliver Eriksson.

– Det var en av de bästa finalerna förra året när jag och Oliver hade den fighten, minns Johan.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren har hittills samlat ihop 155 poäng i Nordic-serien. Med sämsta tävlingen borträknad återstår 137, vilket är 27 bättre än tvåan Niclas Grönholm, som inte kommer till start i Arvika. Det gör däremot trean Sondre Evjen, som har 108. Det krävs ett par poäng till för att Kristoffersson ska säkra titeln.

– Men vi siktar väl högre än så, föreslår han.

Vid förra årets tävling i Värmlands-metropolen tog den numera trefaldige världsmästaren hem sin första SM-titel. Målet är förstås att säkra en andra på raken under helgens tävling.

– Det är en trång bana, så det gäller att få till starterna och hålla sig undan problem.

Förutom VM-premiären i Spanien för några veckor sedan har det varit en tävlingsfri sommar för Kristoffersson, men nu varvar det upp med VM i Höljes helgen direkt efter Arvika.

– Bra att få komma igång nu, även om det inte är med samma bil som jag ska köra i Höljes, säger Johan.

Han kommer till start med teamets egen Volkswagen Polo GTI RX KMS, som har fått en hel del uppmärksamhet sedan senaste tävlingen i Uleåborg.

– Det gick ju bra i Finland. Vi får se hur vi har fått till det nu, säger Johan, som har ägnat semesterveckorna åt diverse aktiviteter med familjen.

– En del dagsutflykter med husbilen har det blivit.

Och så en del fysisk träning naturligtvis. Den tidigare elitskidåkaren förnekar sig inte när det ska motioneras.

– Jag har tränat rätt bra på sistone, cyklat till Torsby två gånger och åkt rullskidor till Charlottenberg.

Det handlar då om nio respektive tre mil, så nog är kroppen trimmad alltid.

Lite OS-tittande har han också ägnat sig åt, där Johan särskilt imponerades av kompisen Daniel Ståhls uppvisning i diskus.

– Fränt! Mäktigt! Och allra mest imponerad är jag av att se att han redan är tillbaka i träning igen. Den disciplinen!

Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, är också i farten igen efter semesteruppehållet.

– Ska bli roligt att komma igång efter det här brejket och särskilt att få göra det med en hemmatävling och publik på plats dessutom.

Att titlar står på spel gör förstås inte saken sämre. Mästerskapstabellen pekar på att Johan tar hem Nordic-titeln, men i SM är det Superfinal som gäller, en enda tävling där allt avgörs för RX1, som supercar-klassen kallas.

– Det blir dubbelt viktigt den här helgen då, påpekar Tommy Kristoffersson.

Kanske till och med trefaldigt viktigt. Kristoffersson Motorsport har också två ekipage till start i Lites-klassen, med Nils Andersson och Gustav Bergström vid spakarna. Andersson leder SM med 20 poängs marginal.

– Vi hoppas att Nils ska hålla undan och ta hem guldet och för Gustav är en final inom räckhåll. Han gjorde ett riktigt bra test i Strängnäs förra veckan.

Tävlingen på Westombanan börjar med första kvalomgången på fredag eftermiddag och går i mål på söndag eftermiddag. RallyX TV finns med under hela helgen och SVT sänder under sista tävlingsdagen.