Rallycross

Kristoffersson kör RallyX Nordic-premiären

Det blir mästarklass på RallyX Nordic-premiären i danska Nysum. Trefaldige världsmästaren Johan Kristoffersson kommer att stå på startlinjen helgen 1-2 maj.

– Bra att få hålla igång lite och roligt att komma till en bana jag aldrig har kört tidigare, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

Förra veckan meddelade Kristoffersson Motorsport att man kommer att köra två Lites-bilar i RallyX Nordic, med Nils Andersson och Gustav Bergström vid spakarna. Nu är det klart att det Arvika-baserade teamet också kommer att starta i Supercar-klassen med Johan Kristoffersson i den Volkswagen Polo GTI RX KMS han rattade i förra årets Nordic-tävlingar i Höljes och Arvika, med två segrar som följd. Sondre Evjen körde sedan bilen under den avbrutna EM-säsongen.

– Bilen har hög kapacitet efter fjolårets uppdateringar. Vi gjorde bra resultat i EM med Sondre, menar Johan, som hoppas kunna rulla ut för ett test hemma på Westombanan den här veckan.

Med ålderns rätt kan inte KMS-Polon fullt ut mäta sig med fjolårets VM-bil från Volkswagen Motorsport, men världens bäste rallycrossförare siktar förstås högt ändå, med sin sedvanliga taktik.

– Ta starterna och hålla sig borta från problem så mycket som möjligt. Startfältet ser ut att bli bra, så inget är givet.

Kristoffersson är än så länge anmäld till den inledande dubbeltävlingen i Nysum, men vill den här gången kunna fullfölja hela Nordic-säsongen.

– Det hoppas jag. Vi har det som målsättning i alla fall.

Möjligheten att få försvara VM-guldet verkar avlägsen, men en full RallyX Nordic-säsong ger fyra tävlingshelger och totalt sju race.

– Bra att få hålla igång. Vi väntar ju på elektriskt inom rallycrossen, så det här blir bra körträning för det, och även för kommande tävlingar i Extreme E, påpekar 32-åringen, som går i väntans tider även på annat sätt.

Han och sambon Zandra Björkholtz väntar tillökning i dagarna. När sonen Colin föddes befann sig Johan på VM-tävling i England. Den här gången räknar han med att kunna närvara vid den stora händelsen – och ändå hinna till premiären i Danmark.

– Det är väl planerat så, säger Johan med ett leende.

Farfar och morfar Tommy Kristoffersson kan därmed snart räkna in sitt fjärde barnbarn. Han får räkna ännu längre för att få ihop till teamets personalstyrka som åker söderut. Trots covid-restriktioner blir det en stor stab som ska serva totalt tre bilar.

– Det har varit lugnt ett tag nu sedan vi körde rally i Finland så det här ska bli riktigt kul! Vi körde i Nordic förra året och det gav mersmak. Även om vi inte kan göra en satsning på fabriksnivå, så är vi taggade till max och åker ner med ett gôtt gäng och friskt mod.

Förutsättningarna för de tre förarna är förstås totalt olika.

– Det är lite tripp-trapp-trull över dem. Gustav är absolut nybörjare inom motorsport, Nils är redo för nästa kliv och så har vi då Johan med all sin erfarenhet.

Även för Tommy Kristoffersson är Nysumbanen okänd mark, men med sitt danska påbrå har ändå teamkocken en sak helt klar för sig:

– Högst på önskelistan den här helgen står danske smörrebröd!