Rally

Tufft och utmanande rally i Flen öppnade 2021-års SverigeSerie

Det blev tuffa tag när Flens MS Violenrally inledde årets SverigeSerie i VOC Mekonomen Rally, en sen men efterlängtad premiär. Emil Andersson tog segern i högsta Elitklassen. Robin Bäckström triumferade i lägre Elit medan Daniel Jonsson fick kliva högst upp på prispallen i Cupklassen. I VOC´s juniorklass, svenskt rallys drivhus, blev det skånsk seger genom Hannes Håkansson.

mil Andersson och Kim Raséus dammade av sin gamla pärla och tog direkt en seger i högsta Elitklassen. Foto: Arkiv – Roger Fransson

Violenrallyt i Flen öppnade sent-om-sider årets säsong i VOC Mekonomen Rallys nationella SverigeSerie. Som konstaterats tidigare är VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie den enda stora rallyserie med undantag för SM som faktiskt genomför en full serie i år.

Depåområdet strålade av VOC-åkare med breda leenden nu när äntligen rallyåkningen är igång på riktigt igen. Visst fanns det kommentarer om djupa spår på dagens två första sträckor men VOC-åkare är som bekant aldrig de som klagar utan man tar det som det är och konstaterar att det var lika förutsättningar för alla. Dessutom mer är kompenserade dagens fyra återstående sträckor med att vara fantastiska.

Emil Andersson i Elit A

I VOC Mekonomen Rallys högsta Elitklass såg det till en början ut som det brukat på senare tid. Regerande mästare Kristoffer Karlsson hade aningen högre tempo än någon annan. Men på dagens tredje sträcka så var det någon som hade planterat ett träd lite tokigt och där tog rallyt slut för Kristoffer. Hankande sig sent-om-sider ut från sträckan och fick en tid men dagen var tveklöst över.

Till en början var det Dennis Persson som tog över ledarhjälmen men Emil Andersson jagade nära och inte långt bakom honom lurade både Frederick Eckhardt och Patrik Fredriksson. Med en kanontid tog på SS4 tog Emil Andersson ett grepp om handlingen som han sedan inte skulle komma att släppa.

– Emil och CoDriver Kim Raséus har plockat fram sin gamla blå 240 igen, en bil som dom plockat många segrar med. Den svarta dito som duon åkt i däremellan ska enligt uppgift bli en Appendix K bil avsedd att breda tävlandet ytterligare, förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Tuffats möjliga start på rallysveriges kanske allra tuffaste klass, VOC Elit A i SverigeSerien. Emil har kopplat ett grepp på den korta och kompakta säsongen där bara en enda tävling får räknas bort men Kristoffer, Frederick och Patrik med flera kommer inte att tillåta det att bli någon promenadseger.

Robin Bäckström tog favorittippad seger i lägre elitklassen

Klassansvarig brukar har koll på sin klass och det är påtagligt ofta som favorittipsen håller ända in i mål. Så gjorde det även denna gång i VOC Mekonomen Rally Elit B.

– Jag har någon gång sagt att om det gick att spela på VOC Mekonomen Rally så skulle jag vara en rik man. Robin Bäckström, precis uppklassad från C gjorde ingen besviken. Förvisso hade han en hel del problem på vägen men segern var ändå till slut kassaskåpssäker med nästan en halv minut tillgodo.

På vägen fram till segern hann Robin med att tappa torkarbladet på förarsidan redan på SS2. Att byta topplagring på ena fjäderbenet då det bara var planerat att byta däck. Och att ha en växelspak som lossnade på både femte och sjätte sträckan.

Bakom Robin fajtades Magnus Lindqvist, Magnus Westman och Björn Kallin hårt, där den sistnämnde till och med hann logga in en sträckseger för klassen på SS 3. Lindqvist hade länge striden om andraplatsen klart i sin hand men efter problem på dagens fjärde sträcka så bytte striden skepnad. Magnus Westman kunde med sitt vanliga stora leende avsluta dagen på andra plats med namne Lindqvist på tredje plats.

Daniel Jonsson i Cupklassen

Även i Cupklassen fick klassansvarig briljera med sina tippartalanger. Förvisso var det inte förstahandstippade som höll till seger men väl det enda namn som klassansvarig lyfte som alternativ i förhandssnacket, Daniel Jonsson.

– Att tippa C där det sker så stor utveckling efter ett så långt uppehåll är minst sagt vanskligt. Men jag såg något helt annat den här helgen än att Daniel Jonsson motsvarade högt ställda förväntningar. Två namn som vi bör lägga på minnet presenterade sig: Jonas Karlsson och Hampus Lindkvist. Även om det inte höll hela vägen för någon av dem den här gången så rekommenderar jag ändå att logga in dessa två namn bland de man ska hålla ögonen på.

Efter dagens två första sträckor så var Jonas Karlsson i stor klassledning och faktiskt tvåa totalt i VOC bara med Kristoffer Karlsson (Elit A) framför sig. På SS 3 så strulade det till sig och sedan tog Jonas även ner tempot på dagens avslutande tre sträckor. På samma sträcka försvann även Hampus som fram till dess var den som låg närmast bakom Jonas.

– Därifrån tog Daniel Jonasson över taktpinnen i klassen. Var till en början rejält jagad av Adam Martinsson men Daniel körde stabilt hela vägen, lade in en spurt på dagens två svalkande sträckor och hade till slut 18,2 sekunder tillgodo på säsongens första seger.

Som vanligt händelserikt i Cupklassen som det ska vara för förare som är på väg upp.

Hannes Håkansson i VOC Mekonomen Rallys ungdomsklass

Bland VOC åkande ungdomar, den klass som sett så många av våra nationella och internationella rallystjärnor de senaste årtiondena födas, stod Hannes Håkansson i något av en klass för sig.

Hannes körde stabilt och hela tiden med betryggande marginal till Gustaf Ekenved som jagande närmast. I mål var Hannes dryga 1 minut och 20 sekunder före Gustaf.

– Jag kan inte sluta att imponeras av dessa ungdomar. Utan körkort, utan noter och med en ytterst begränsad erfarenhet av bilkörning så kör dom rally som om dom inte gjort annat i hela sina unga liv. Helt enkelt bara extremt imponerande.