Rally

Eskilstuna nästa för VOC

Näst sista deltävlingen i både SverigeSerien och SommarSerien. Nu närmar sig finalerna med stormsteg och det hettar till på riktigt.

Marcus Persson.
Foto: Jan-Olov ”Lollo” Johansson

– Eskilstuna har bjudit på fantastiska sträckor de senaste åren. Mycket stor andel allmän väg av riktigt härligt svängig och krönig sörmlandskvalitet. Årets upplaga ska inte bli något undantag, tvärtom! Eftersom att det är en tävling efter sommaruppehållet så kommer det återigen att delas ut SuperStage/PowerStage poäng 5-4-3-2-1 i VOC till snabbaste ekipage i respektive förarklass. Så tufft som det är i serierna så kommer dessa poäng att bli väldigt viktiga då året ska summeras och pallplatserna fördelas, säger klassansvarig Roger Fransson.

I Eskilstuna så är det den relativt långa, omväxlande och utslagsgivande sträcka 5, dagens sista sträcka, som blir den så viktiga SuperStagen för klassen.

Kristoffer Karlsson eller Emil Andersson i högsta Elitklassen?

Med stor sannolikhet så står vi inför ytterligare en värmlandsfajt i Elit A.

– Men, säger vän av ordning, Kristoffer Karlsson kommer ju från och kör för Trollhättan – det ligger inte i Värmland. Ja, men sednan Kristoffer flyttade till Torsby för något år så har farten bara ökat och klubbtillhörighet är inget man ändrar lättvindigt. Undrar om det kan vara något i det värmländska vattnet eller luften som spelar in? Eller kanske luften? Raden av bilförarlegender från landskapet är i alla händelser uppseendeväckande. Att gissa att huvudbataljen även i Eskilstuna kommer att stå mellan Kristoffer och Emil är ingen högoddsare, i synnerhet nu när Emil verkar ha kommit till rätta med finliret på sin nya bil. Och i allra största synnerhet när Patrik Fredriksson spelar tufft med sin jättefina serie, hoppar över tävlingar för att (får jag förmoda) kraftsamlar på de obligatoriskt räknade finaltävlingarna.

Det kommer att bli tufft.

– Kanske öppnar Patrik med sin strategi dörren lite för mycket för Rickard Gustafsson, och det är något som kan vara farligt att göra. Rickard är inte den som är sen att ta en chans som gives. I SommarSerien innehar han redan den eftersträvansvärda tredjeplatsen måhända kan han nå den positionen även i SverigeSerien stärkt av ett riktigt bra resultat i sin hemmatävling. Raffinerat var ordet! Och varning alltså utfärdad för en hungrig Rickard Gustafsson.

Dennis Persson eller Oscar Jansson i lägre Elit?

Dennis Persson såg länge helt oslagbar ut i Elit B där han radade upp fullpoängare, men i Kil senast bröts trenden av en jagande Oscar Jansson extra peppad av ny motor i bilen.

– I Kil stökades det om rejält i resultatlistan för Elit B gentemot vad vi har blivit vana vid. Oscar inkasserade sin första seger och att både Fredrik Alin och Johan Holm har kapacitet för pall och även seger det vet vi, och det visade dom om inte annat med eftertryck i den riktigt snabba tävlingen i Kil. Johan kommer inte till start i Eskilstuna men det är ändå riktigt svårt att tippa B-klassen. Att välja mellan stekheta Oscar, en revanschsugen Dennis eller en rutinerad Fredrik Alin är nästintill omöjligt. Topplacerade Magnus Lindkvist får vi absolut inte heller räkna bort ur ekvationen. Eller varför inte Andreas Liljeberg som har hittat rätt på flera punkter i körningen och som är den som senast var ”best-of-the-rest”. Utanpå det har han jobbat en hel del på bilen inför Eskilstuna. Kanske kan han hitta ännu lite speed och utmana den absoluta toppen? Raffinerat var ordet!

I Cupklassen tror jag Robin Bäckström tar hem det … igen!

I Cupklassen har vi för ovanlighetens skull en klar dominant i år.

– Robin Bäckström har radat upp segrar och är nu otroligt nära att inkassera en drömserie, dvs bara räknade segrar och maximala SuperStage-poäng när säsongen är över. Sedan Jacob Johannesson klassade upp så har Robin åkt i något av en klass för sig i C, men i Kil senast så var han rejält utmanad av Daniel Jonsson som så olyckligt kraschade i ett träd efter målgång på dagens allra sista sträcka. Att försöka avverka skog med hjälp av bil istället för motorsåg eller skogsmaskin, det är ingen bra idé. Det vet klassansvarig alltför väl av egen dyrköpt erfarenhet. Daniel kommer tyvärr inte till start i Eskilstuna, oklart om han är igång igen efter den rejäla smällen som gav honom och teamet ordentligt med jobb på bilen. Till start kommer inte heller Johan Vedin som också vilade i vassen i Kil senast. Med den bakgrunden så tror jag Robin vinner tämligen komfortabelt även i Eskilstuna. Andre-seedade Joel Norqvist tror jag försvarar sin andraplats. Men, det finns också några namn som inte mätt sig så mycket i klassens nationella serier så det kan komma skrällar.

Helt klart är att det blir spännande att följa.

Marcus Persson, Isak Vikman eller kanske Oscar Östlund bland Juniorerna?

I årets upplaga av SverigeSerien och SommarSerien har vi ett otroligt vitalt gäng ungdomar, detta alltså i en 30-års jubilerande klass.

– Imponerade i sig att klassen är så vital med så många år på nacken men allra mest imponerade är på det sätt som våra ungdomar kör, dessa tre och många fler med dem. Utan noter och utan körkort men på tider som är gångbara i såväl C som B. Detta om något bådar gott för svensk rallys framtid och understryker med bred penna VOC Mekonomen Rallys roll som svenskt rallys plantskola nummer ett.

Men vem vinner bland juniorerna då?

– Nästan omöjligt att säga om vi pratar de namn som jag nämnt redan i rubriken. Isak Vikman har oftast varit starkast då alla tre varit med samtidigt. Men det beror också på en del omständigheter, som en avåkning av Oscar Östlund eller att Marcus blivit hindrad. Jämnt är bara förnamnet. Den här kampen är långt ifrån avgjord och kommer inte att vara det förrän målsnöret i Nora respektive Örebro. Gissar att dessa unga talanger blir kvar i klassen och våra nationella serier även nästa år och de halva startavgifter som vinnaren i respektive serie får i samma serie kommande år ligger i potten. För att inte nämna äran att vinna en klass i VOC Mekonomen Rallys nationella serier och sälla sig till en väldigt fin skara med svensk och norsk rallyadel. Raffinerat var, som sagt, ordet!

På lördag klockan 10:00 rullar första bil ut från start på Ekebybanan. Jag vågar utlova en heldag med massor av maximalt högoktanig rallyunderhållning.