Racing

Rosenqvist samlad när kampen om rookietiteln tätnar

Med bara två race kvar att köra är kampen om årets IndyCar-titel högintensiv. Samtidigt utspelar sig en parallell fight i den interna striden mellan mästerskapets nykomlingar – en fight där Felix Rosenqvist innehar en av huvudrollerna när det nu börjar dra ihop sig på riktigt allvar.

Foto: Felix Racing.

Inför säsongens näst sista deltävling, som avgörs på Portland International Raceway i helgen, ligger Rosenqvist på andra plats i rookietabellen. Amerikanen Santino Ferrucci övertog ledningen via en fjärdeplats på Gateway-ovalen förra helgen, där Rosenqvist slutade 11:a, och duon separeras nu av endast två ynka poäng med över 150 kvar att köra om.

Bakom Ferrucci och Rosenqvist jagar en annan amerikan, Colton Herta, på tredje plats i rookiesammandraget. Herta återfinns 42 poäng bakom Rosenqvist, fortfarande klart med i matchen.

Med dubbla poäng i finalen på Laguna Seca i september står det redan nu klart att rookiefighten kommer att avgöras först då – men för att positionera sig på bästa sätt är en framgång i Portland i helgen mycket hett eftertraktad.

– Ett av mina stora mål den här säsongen har alltid varit att vinna rookiemästerskapet, säger Felix Rosenqvist. Nu är det två race kvar, och det är först nu man kan börja tänka på det på riktigt. Det är väldigt tight i toppen, främst mellan mig och Santino. Om vi kan ta tillbaka ledningen i helgen och skaffa oss en liten lucka inför finalen vore det idealiskt. Det är klart att pressen finns där, som alltid, men jag har varit i liknande situationer i andra mästerskap tidigare och har lärt mig av det. Jag tänker ta mig an den här helgen precis som vilken som helst – det brukar vara det bästa.  

Efter två ovallopp väntar nu en mer traditionell anläggning – en så kallad road course – när fältet alltså slår läger i Portland, Oregon. Portland International Raceway mäter 3.130 km, och kännetecknas i första hand av den karaktäristiska inledande sekvensen av svängar känd som Festival-kurvorna – tillika banans bästa omkörningstillfälle och en ökänd flaskhals direkt efter start.

Senast Felix Rosenqvist tävlade på en bana av den här karaktären, på Mid-Ohio i slutet av juli, körde han hem IndyCar-karriärens första pallplats efter en dramatisk duell om segern mot Chip Ganassi Racing-kollegan Scott Dixon.

– Det känns bra att säsongen avslutas med två road course-race,fortsätter Rosenqvist. Vi har haft väldigt bra fart på den typen av banor och var på pallen senast i Mid-Ohio, så jag ser fram emot både Portland och Laguna Seca. Jag har aldrig kört i Portland förut, men det verkar vara en rolig bana. Den är kort, runt minuten, så det lär bli ganska mycket varvningar i racet. Jag tror att den kommer passa oss bra.

Grand Prix of Portland körs över 105 varv och startar kl. 21.35 svensk tid på söndag kväll. Innan dess väntar, som vanligt, träningar och kval under fredagen och lördagen.