Crosskart

137 crosskartförare till SM i Östmark

Ungefär ett gruskorn skiljer mellan ledaren och tvåan i Xtreme när det är dags för SM-deltävling tre i Crosskart. Östmarks MFF är arrangör och totalt är 137 förare anmälda.

Samma utgångsläge är det i Klass 2, JSM, som traditionellt är störst deltagarmässigt. 35 förare i åldern 12-16 år och i tabelltoppen ligger Vilgot Wetter, Askersund. En ynka poäng före regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl, Torsby. Vilgot var före i premiären, med omvänt resultat i Bollnäs. Norrmännen har nära till Östmark och av de fem som anmält sig till JSM kör Patrick Ruud hela serien. Trea i dagsläget, åtta poäng efter Vilgot Wetter. Hemmahopp är Wiktor Wallin, som gått upp från Klass 1 till den här säsongen. I Tomelilla kammade han noll, men i Bollnäs blev han sexa! Fortsätter han så blir det jubel på läktarna.

Tyngsta klassen Xtreme är ett getingbo. Ett gruskorn i form av en poäng mellan ledaren Jimmy Bergander och tvåan Elias Nilsson. Elias kör för Likenäs MK, medan Jimmy tillhör Haningeligan. I Bollnäs dominerade Haninge MK och tog hand om samtliga pallplatser, plus att klubben hade ytterligare två förare i final. Då vann Marcus Agerheim, men tvåan Bergander toppar SM-listan då Marcus hade en tekniskt bedrövlig dag nere i Tomelilla. Utmanare finns det gott om: Martin Stigh (bronsman i dagsläget), Charlie Agerheim, Rasmus Brunnkvist, Nicklas Buhre, Erik Eriksson, Frida Enholm och förstås hemmaföraren Elias Svensson för att nämna några.

Östmarks Erik Andersson gick som tåget genom tävlingen i Bollnäs. Vinst i samtliga tre kval och ledning från start till mål i finalen. Fadäsen i Tomelilla då han snurrade bort segern gör att Fredrik Eriksson, Arvika, toppar med tio poäng mer än Erik. Bakom jagar Karlstads Erik Anderson och västeråsaren Christian Eklund, båda har fem poäng upp till Erik Andersson från Östmark.

Under helgen tävlar även Klass 1, Klass 3, Xtreme Junior, veteranerna i 50+ samt att de kommande stjärnorna i åldern 6-11 år visar upp sig (Mini). Totalt 137 anmälda.

Den populära grilltallriken med tillhörande musikquiz är tillbaka efter pandemin. Ett arrangemang i intilliggande Östmarksparken på lördagskvällen. Under många år har Crosskartutskottet genomfört alkoholtester under SM-deltävlingarna, och varken förare, funktionärer eller domare undantas. Dessa stickprover visar att det mycket väl går att ha roligt i goda vänners lag utan starka drycker.

Xtremeföraren Frida Enholm, Finspång, är först ut genom startböjen i ett kvalheat. I helgen jagar hon nya SM-poäng tillsammans med #96 Charlie Agerheim, Haninge, #80 Erik Eriksson, Toarp, samt Haninges #137 Rasmus Roos och #70 Marcus Agerheim. Frida slutade tvåa i heatet efter Marcus Agerheim som senare segrade i A-finalen. Foto: Annemo Friberg
Förare i åldern 9 till 13 år tävlar i Klass 1, 85 kubiksmotorer eller fyrtaktare. Här starten i ett av kvalheaten i Bollnäs, med Felix Lundgren, SMK Arboga först genom första sväng. Bakom honom #3 Caspian Nilsson, Tomelilla och i mitten #22 Molly Lundgren, Arboga. Längst ut till vänster blivande segraren #34 Liam Eriksson, Gullabo och bakom honom #112 Jack Arvidsson, Haninge. #81 har Sebastian Eklund, Västerås. Samtliga till start även i Östmark. Foto: Annemo Friberg
Västeråsaren Christian Eklund har lika många poäng som bronsmannen i 650cc inför helgens SM-deltävling i Östmark. Full gas gäller för att klättra i tabellen. Foto: Annemo Friberg
Säfflekillen Joacim Lund Olander tävlar för Arvikaklubben MK Team Westom. Till Östmark ska han för att försöka gå om Viktor Kristianssen, Tomelilla och Hampus Hagström, Likenäs som har en ynka poäng mer och delar ledningen i Xtreme Junior. Foto: Annemo Friberg
Norrmannen Patrick Ruud satsar hårt på JSM i deltagarmässigt starka Klass 2. Siktet är att avancera upp från bronsplats i JSM i helgen då Östmark är lite av hans svenska hemmabana. Foto: Annemo Friberg