Crosskart

Nilsson vann i Tomelilla

Tomelilla blev kanon för Elias Nilsson. Likenäsförare leder Xtreme inför andra SM-deltävlingen i Crosskart i Bollnäs om knappt två veckor.

Förra säsongen var lite motig för Elias Nilsson. Med hyr kart var mycket nytt för honom och pappa Gunde när de styrde mot Tomelilla. Dock inte själva karten som är fem år.

– Det blev en kanonhelg och karten fungerade felfritt, säger Nilsson.

Enda misstaget kom i tredje kvalet då han kom lite för långt ut i en sväng och nästan snurrade. Där rök ledningen, så han fick nöja sig med en fjärdeplats. Var ändå kvalbäst, enda föraren med två delsegrar.

Från pole position tog Elias Nilsson starten och ledde sedan hela vägen till målflagg.

– Det är ett helsike att stå bredvid och det var väldigt tight, säger pappa Gunde.

Med hyrd kart från Hedströms Motorsport åkte en förväntansfull Elias Nilsson ner till Svampabanan i Tomelilla. Med hem till Likenäs fick han både segerpokal i huvudklassen Xtreme och stor blomsterbukett.Foto: Gunde Nilsson

Tvåa var länge regerande mästaren Algot Hammarkvist, men han slog i däcktraven på väg nedför ”Sjöbobacken” och blev stående. Istället tog Rasmus Brunnkvist hand om andraplatsen och trea slutade Nicklas Buhre.

Om knappa två veckor är det dags för SM-deltävling igen, då i Bollnäs. Senast Elias Nilsson var där vann han 85 cc (Klass 1).

Klass 1 (85cc): Melvin Lennartsson från arrangörsklubben vann B-finalen och var den som tillsammans med tvillingarna Olle och Ebbe Strömberg (kvaletta med maximala 30 poäng) utmanade sex norrmän i finalen. Där blev det rödflagg sedan Peder Johansen rullat och i fallet fått med sig just Melvin. Även Olle fick en törn, men kom ut till omstart med stukad bakvagn. Det bar sig inte bättre än att han snurrade och blev påkörd av Ebbe, som tappade en placering och slutade trea efter två norrmän.

Klass 2 (JSM 125cc): MK Rans Vilgot Wetter tog full pott med sig från kvalet in i finalen, men där fick han ge sig för norrmannen Jonas Sørlie. Trea Hannes Jonsson och regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl fyra.

Klass 3 (SM 250cc): Norskt överst på pallen även i Klass 3 genom Eirik Steinsholt. Endast tre av fem tog målflagg och bakom Steinsholt tog västeråsarna Sebastian Ainerfors och Pontus Eklund hand om pallplatserna.

Xtreme Junior: Rödflagg i A-finalen och varken norrmannen Theo Johansen eller Arvid Carlsson fanns med vid omstarten. Det gjorde hemmaåkaren Viktor Kristensson, som fick med sig Joakim Lund Olander och Hampus Hagström upp på pallen.

650 cc: Här var det fight mellan Erik Andersson, kvalettan Mats Samuelsen Iislevand och Fredrik Eriksson.

– Med lite tur så gick det bra, säger Eriksson.

För när norrmannen tog alternativet gick Eriksson om. Framför sig hade han då Andersson och de tog samtidigt alternativet.

– Sedan låg jag och jagade, säger Eriksson. Varpå Andersson överkörde, snurrade och blev passerad av hela finalfältet.

– Nu måste karossen omplåstras inför Bollnäs, för med den här starten är jag laddad, avrundar Eriksson.

Tvåa Iislevand och trea Erik Stigsson, Arvika.

50+. Som väntat tufft bland åldermännen då ingen av de nio till start vann ens mer än ett kvalheat. Johan Eklund var nära, men i näst sista gjorde han en för vid sväng och blev genast omkörd. I sista blev han stående med trasig bärarm, men linkade i mål på sista varvet. Dock utan att få poäng.

Kvalbäst blev istället Hans-Erik Sjöberg med en fullpoängare, en andra och en fjärdeplats.

Tack vare en bra start kom Eklund som en kanon från andra led och kom ut som tvåa.

– Jag var nöjd med det, men så gick svingbulten av för Sjöberg och då kunde jag köra om när bara 40-50 meter återstod, säger segrande Eklund. Så här långt har han varit på pallen i samtliga tävlingar i år.

– Riktigt nöjd och självklart siktar vi på att fortsätta så i Bollnäs!

Mini: För många är det långt ner till Svampabanan vilket gjorde att endast sju unga förare uppvisningskörde.

Redan om knappa två veckor (17-18/6) fortsätter SM i Crosskart med en deltävling på Eriksnäsbo Motorstadion i Bollnäs. Senast de tävlande samlades där var för fem år sedan och då behagade vädergudarna vräka ner regn över banan. Tufft för både arrangerande Bollnäs MK och de tävlande. Den här gången blir det garanterat bättre väder.

Resultat:
Xtreme (20 st): 1) Elias Nilsson, Likenäs MK, 2) Rasmus Brunnkvist, Västerås MS, 3) Nicklas Buhre.
125cc (12 st): 1) Jonas Sørlie, KNA Indre Ytre Østfold, 2) Vilgot Wetter, MK Ran, 3) Hannes Jonsson, Woxnadalens MK.
250cc (5 st): 1) Eirik Steinsholt, NMK Grenland, 2) Sebastian Ainerfors, Västerås MS, 3) Pontus Eklund, Västerås MS.
650cc (12 st): 1) Fredrik Erisson, MK Team Westom, 2) Mats Samuelsson Iislevand, NMK Konsmo, 3) Erik Stigsson, MK Team Westom.
50+ (9 st): 1) Johan Eklund, Västerås MS, 2) Lars-Åke Wallin, Västerås MS, 3) Johan Andersson, SMK Trollhättan.
85cc (37 st): 1) Jørgen Sørlie, NMK Aremark, 2) Håkon Jakobsen Lund, NMK Hamar, 3) Ebbe Strömberg, MK Ran.