Racing

Meriterad trio gjorde upp om segrarna

När den andra tävlingshelgen för säsongen i Aquila Formula 1000, den främsta instegsklassen inom formelbilsracing, kördes på Gelleråsen i Karlskoga 3-4 juni var det en meriterad förartrio som la vantarna på samtliga pallplatser.

Trion bestod av den regerande Aquila-mästaren Kevin Suenson från Danmark, landslagsföraren Joel Granfors och Elias Adestam. Trion tog var sin seger under tävlingshelgen, och alla tre var på pallen i samtliga race.

Foto: Bengt-Åke Gustavsson, Racefoto.se

Men trion var inte ensamma i topp under helgen på Gelleråsen. Snabbast i kvalet var Dante Johansson före Joel Granfors och Robin Hafström. Även under racen var det jämnt, då tätklungan emellanåt bestod upp till åtta bilar som kämpade om pallplatserna.

Joel Granfors öppnade helgen genom att vinna race ett på lördagen, före Suenson och Adestam.

– Det var en grymt rolig helg som vanligt i Aquila. Väldigt tät racing hela helgen, och olika vinnare i varje race. Tror vi bytte plats i ledningen nästan varje eller varannat varv. Riktigt roligt att köra på Gelleråsen också, eftersom som det är en av mina favoritbanor i Sverige, säger Granfors, som sedan blev trea i race två som vanns av Elias Adestam – Adestams första seger i Aquila.

Helgen rundades av med att Kevin Suenson tog sin andra seger för säsongen, och stärkte därmed sin ledning i Seniormästerskapet.

– Jag tycker det var en godkänd helg. Hade lite svårt att hitta slipstreamen i kvalen, men hade annars en bra balans i bilen. I första racet gjorde jag en bra uppkörning från sjunde till andraplats. Med segern i race tre och en total tredjeplats var det en bra helg med poängplockande, säger Kevin Suenson, som vann race tre före Granfors och Adestam.

Foto: Bengt-Åke Gustavsson, Racefoto.se

I Juniormästerskapet hade Robin Hafström, Richard Olsson och Andreas Skatteboe alla tre en stark helg. Olson blev fyra i race två och tre, men tack vare Robin Hafströms mycket starka kval (2:a) och första heat (4:a), så knep Hafström den stora prischecken på 5000 kronor som helgens bästa junior, tätt följd av Richard och därefter Andreas på 3:e plats.

– Det var en bra helg. Alltid kul att komma tillbaka till Gelleråsen, där det har gått bra innan och det var kul att trenden fortsatte även den här gången. Aquila-klassen bjuder alltid på underhållande och lärorik racing, säger Robin Hafström.

Dante Johansson, som ledde Juniormästerskapet inför helgen, bröt det första racet. Johansson fick då starta näst sist i race två, men kom tillbaka starkt med en sjunde- och femteplats i den 17 bilar stora Aquila-klassen.

12-årige Portugisen Rodrigo Seabra visade mogen körning trots sin unga ålder under sin andra helg i Aquila, och tog tre topp tio-placeringar på Gelleråsen.

I Juniormästerskapet leder Dante Johansson med 12 poäng före Richard Olson efter den andra tävlingen. Kevin Suenson toppar seniorklassen, även här med 12 poäng före tvåan Elias Adestam.

– Det är härligt att se dessa tighta race, man blir alldeles utmattad av att stå bredvid och titta på, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

– I en instegsklass som vår så händer det ju även en hel del spännande saker bakom den absoluta toppen. Viktor Karlsson gjorde ett riktigt bra kval, och Oscar Mellstigs heat två var garanterat karriärens bästa. Men tyvärr fick han inte ta det hela vägen, då en sammanstötning med Christian Lovén tvingade honom av banan. Men fram tills dess var det väldigt bra fart. Jag vill även passa på att nämna nykomlingen Pete Norbäck från Härnösand, som jag tycker gjorde en riktigt bra och stabil debut och även rookien Fredrik Lindholm visar klart stigande form.

Foto: Bengt-Åke Gustavsson, Racefoto.se