Racing

Tre segrare i tre STCC-race på Gelleråsen

Kanonloppet på Gelleråsen Arena bjöd på tre segrare från tre händelserika STCC TCR Scandinavia-tävlingar.

I Race 1 säkrade juniormästaren Oliver Söderström sin första seger sedan 2020.
I Race 2 tog STCC-veteranen Mattias Andersson sin 21:a seger.
I Race 3 stod regerande mästaren Robert Dahlgren överst på pallen.

Foto: Anders Helgesson

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström startade från pole position i Race 1 och körde en fläckfri tävling till seger. Desto tyngre gick det i andra tävlingen där han blev avkörd i första kurvan och tappade viktiga poäng i titelfighten.

– Årets första pole och seger känns otroligt skönt, ett stort tack till hela teamet som gjort detta möjligt. Tyvärr blev vi avkörda i andra tävlingen, en idiotisk körning som gör mig otroligt besviken. Vi fick lite revansch med uppkörning från 15:e till sjätte plats i sista tävlingen. Vi tappade en del poäng, men jag har absolut inte gett upp och vi laddar om inför nästa tävling, säger Oliver Söderström.

Lynk & Co-föraren Mattias Andersson tog över taktpinnen i andra tävlingen där han ledde från start till mål och säkrade sin hittills bästa helg med två topp fem-placeringar i de andra två tävlingarna.

– Det har varit en bra helt totalt sett. Segern i andra tävlingen satt där den skulle och vi har fått med oss bra med poäng från den här helgen, säger Mattias Andersson.

Mästerskapsledare Robert Dahlgren hade en blandad helg med bestraffning för tjuvstart i andra tävlingen där han tappade en pallplats. Dock gjorde bestraffningen att han fick starta från pole i sista tävlingen där topp åtta förare från andra tävlingen vänds om.

– Tredje tävlingen var helt fantastisk, teamet gav mig en perfekt bil som gjorde att jag kunde kontrollera tävlingen från start till mål. Tyvärr hade jag problem i starten av andra tävlingen som gjorde att bilen rörde sig lite innan ljusen släcktes. Så är det i racing ibland och vi har trots det lyckats utöka ledningen i mästerskapet vilket var målsättningen för helgen, säger Robert Dahlgren.

Sista tävlingens utropstecken stod norska privatföraren Didrik Esbjug för med en stark fjärdeplats, hans hittills bästa STCC-resultat.

– Det har varit en väldigt kul helg för oss. Vi började helgen med en bil som jag inte var alls nöjd med och avslutade helgen med en bil som verkligen fungerar. Hela teamet har jobbat hårt och detta var ett välförtjänt resultat. Nu åker vi till nästa tävling stärkta av vårt hittills bästa resultat den här säsongen, säger Didrik Esbjug.

I förarmästerskapet har Robert Dahlgren utökat sin ledning till 47 poäng över Mattias Andersson som i sin tur är tätt följd av Tobias Brink och Oliver Söderström på delad tredjeplats, bara en poäng bakom. Tätt bakom på femteplatsen ligger Andreas Bäckman, ytterligare två poäng bakom.

CUPRA Dealer Team – PWR Racing har utökat ledningen i teammästerskapet något över Lestrup Racing Team, dock är det bara 25 poäng som skiljer dem åt.

Ännu jämnare är det i junior-SM där Oliver Söderström leder över Axel Bengtsson med bara åtta poängs marginal.

Marius Solberg Hansen, som hade en blandad helg på Gelleråsen, leder fortsatt privatförarmästerskapet med 33 poängs marginal till Rasmus Hedberg.