Racing

Wigroth historisk – första kvinnan att vinna Formula Nordic

Emma Wigroth blev historisk när hon som första kvinna någonsin vann Formula Nordic vid Kanonloppet på Gelleråsen Arena.

Pallen efter första racet med Emma Wigroth som vinnare före Jonathan Engström och Philip Victorsson.

Helgen hade ett mycket omväxlande väder med kraftiga regnskurar blandat med sol och tropisk hetta. Kvalet kördes på torr bana. Philip Victorsson ledde under större delen av kvalet och såg ut att gå mot sin första pole i år, men det såg Linus Granfors till att ändra på… På sista varvet klippte han till med personbästa och tog pole med en hundradels sekund!

Det var lite tveksamma förhållanden med våt asfalt när bilarna skulle rulla ut på banan till det första racet på lördag morgon. Emma Wigroth tog själv beslutet att lägga på slicks. De tre bilarna framför henne på startplattan valde regndäck. De tre i täten drog ifrån i början med Granfors före Victorsson och Benjamin Fuglesang. Granfors höll ledningen ett par varv, sedan började hans däck att ge sig. Victorsson tog över ledningen, men bak i ledet började Emma Wigroth få upp farten. Hon körde om bil efter bil och efter drygt halva loppet tog hon ledningen! Victorsson hade inte en chans att svara med sina överhettade regndäck. Jonathan Engström hade också startat på slicks och han jobbade också upp sig genom fältet och blev tvåa i loppet. Victorsson slutade trea.

Engström tog ledningen från pole i det andra racet och han höll fältet bakom sig i flera varv. Fältet låg tätt samlat och förarna bakom började bli otåliga. Fuglesang var den förste att utmana Engström efter den långa rakan, men han missbedömde bromspunkten, stötte till Engström och båda snurrade. Engström kom igång medan Fuglesang tvingades bryta. Victorsson övertog ledningen före Wigroth och Granfors. Granfors tog sig till slut förbi Wigroth. Den lyckan varade dock inte längre då han fick ett tekniskt fel och gick i depå. Teamet skickade ut honom igen för att rädda så många poäng som möjligt. Victorsson vann före Wigroth och Engström. Granfors gick i mål som fyra. Wigroth blev helgens bästa poängplockare och även den första kvinnan någonsin som vunnit en tävling i Formula Nordic.

Text och foto: Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se