Racing

Hemmaförarna dominerade Carrera Cup i Karlskoga

Emil Persson och Marcus Annervi vann var sitt race i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga. Det gladde hemmapubliken alldeles speciellt. Båda har nämligen en stark koppling till Karlskoga och den klassiska banan. Persson bor i kommunen och Annervi tävlar för Race Team Gelleråsen – by AFR.

Emil Persson. Foto: Armin Hadzic

Emil Persson var den förare som samlade mest poäng i årets fjärde deltävling. Efter sitt bästa kval hittills i mästerskapet vann Persson, som tävlar för Arvikabaserade Kristoffersson Motorsport, först det inledande heatet från pole position och sedan blev han tvåa bakom Annervi i det andra.

– Min bästa racehelg någonsin på den här nivån, summerade Persson, som tack vare framgången på hemmabanan krympte avståndet till mästerskapsledande Lukas Sundahl. 

Inför helgen skiljde det 38 poäng mellan ettan och tvåan i tabellen. Med två deltävlingar kvar i kalendern, Rudskogen och Mantorp Park, är det 18.

– Mina tankar inför fortsättningen? Ta race för race och plocka så många poäng som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Skön seger

Emil Persson vann sitt första race i Porsche Carrera Cup på Drivecenter Arena i Fällfors tidigare under säsongen. För mästerskapsdebutanten Marcus Annervis kom första segern i det andra heatet på Gelleråsen Arena lördagen den 20 augusti.

Han stod i pole position, tog starten och vann racet tämligen ohotad.

– Jag var faktiskt inte så nervös innan start, ville bara göra min grej, säger Annervi.

• Hur?

– Vinna skiten!

Och det var precis vad han gjorde. En skön revansch för heat ett där han hamnade utanför banan efter en kollision och bara var 15:e man i mål. 

– Så jäkla gött. Efter en bra inledning på racet tyckte jag att jag hade hyfsad koll bakåt. Jag kände mig aldrig hotad, säger 26-åringen från Halmstad. 

Start Race 2. Nr 61 Marcus Annervi skuggad av Emil Persson. Foto: Armin Hadzic

Sundahl kvar i ledning

Mästerskapsledande Lukas Sundahl från Växjö inledde lördagen med en andraplats bakom Persson i det första heatet. I det andra fick han nöja sig med en betydligt blygsammare placering.  

– Det blev stopp bakom Jan Magnussen på det första varvet och jag hade ingen stans att ta vägen, säger en besviken Sundahl, som tvingades av banan och tappade ända ner till femtonde plats. 

Han lyckades avancera till nionde, men längre än så tog han sig inte.

– Men även utan den där incidenten hade jag inte hängt med förarna där framme. Jag hade en dålig start och problem med bromsarna genom hela heatet, säger han.

Ingen önskerepris

Tabelltrean Hampus Ericsson kom till Karlskoga med förhoppningar om att kopiera fjolårets insats då han slog till med seger i båda racen. Någon önskerepris blev det inte för 20-åringen från Kumla, men väl en fjärde- och en tredjeplats. 

Fragus Motorsport-föraren tog visserligen in några poäng på Lukas Sundahl, men är fortfarande 36 efter inför de två avslutande racehelgerna.

– Vi har två starka banor kvar, Rudskogen och Mantorp Park, och har långt ifrån gett upp. Det är bara att fortsätta kämpa, säger Ericsson. 

Pallen för Nilsson

Lördagens sjätte pallplats erövrade skåningen Ola Nilsson, Mtech Competition, genom att bli trea i det första heatet. Från startruta nio följde han upp den insatsen med att avancera hela vägen till fjärde plats i det andra. Nilsson är därmed kvar på fjärde plats i mästerskapet, placeringen före göteborgaren Edvin Hellsten vars facit i Karlskoga blev en femte- och en fjärdeplats.

Ahlberg till ledning

I Porsche Approved Cup, klassen där förarna kör den äldre modellen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 II, fördelades racesegrarna på Robin Hansson och Hannes Morin. Den förstnämnde gjorde comeback i mästerskapet och visade att han är fortsatt mycket snabb.

Morin, som toppade mästerskapet inför tävlingen i Karlskoga, bröt dessvärre det första heatet och  blev därmed omåkt i tabellen av Andreas Ahlberg som var stabil tvåa i båda racen.

Christoffer Bergström, som hade en misslyckad helg senast i Anderstorp, tog tillbaka sin tredjeplats genom att ta målflagg som trea i race ett. Samma placering blev det för Albin Wärnelöv i heat två. Pallplatsen var den sistnämndes första under sitt debutår i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Kågered dominerar

Ovan nämnda Lukas Sundahl och Andreas Ahlberg tävlar båda för Micke Kågered Racing. Förarna toppar sitt respektive mästerskap och drygade dessutom ut ledningen i teammästerskapet. Fragus Motorsport är fortsatt tvåa, nu 28 poäng efter.

Dubbelseger för Mikaela

I Porsche Sprint Challenge Scandinavia, supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia, vann ”gästföraren” Mikaela Åhlin-Kottulinsky båda racen, men 16-årige talangen William Siverholm från Lerum toppar fortfarande mästerskapet efter två nya pallplatser. 

Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Foto: Armin Hadzic