Crosskart

Ny Xtreme-seger för Bergander

Haninges Jimmy Bergander kom till Västerås med målet att behålla SM-ledningen i crosskartens huvudklass Xtreme. Hem åkte han med en ny seger i bagaget.

Bergander fick inte riktigt kvalet att stämma, etta-tvåa-trea och en plats i andra startled i A-finalen. Där tog kompisen Marcus Agerheim kommandot, före Bergander och inhoppande Noel Eliasson. Arbogaföraren prioriterar RallyX-serien.

– Där har jag inte fått till det, så vi är här för att få körträning utan någon press, sa Eliasson innan start. Varpå han var den ende som vann alla sina tre kvalheat.

En annan inhoppare var forne rallycrossmästaren Fredrik ”Fidde” Avelin, Kolbäck. Han inledde med tekniska bekymmer och fick åka till Laxå på lördagskvällen för att hämta reservdelar. Men från vinst i B-final var han redo för A, och smart nog tog han alternativspåret direkt.

För lagom till finalpasset började ett stilla regn flöda över banan och många fick bekymmer. Det gjorde att den luttrade Avelin avancerade och slutade trea. Då hade Agerheim blivit både omkörd och snurrat. Fick bryta finalen innan allt var klart. Tomelillas Niklas Buhre tuschade någon konkurrent och diskades.

Bergander såg ut att gå mot en solklar seger i blötan, när karten plötsligt stannade – i målböjen!

– Jag bromsade fast den, men fick tursamt nog igång den igen, säger Bergander.

I sista sekund. För Noel Eliasson kom som skjuten ur en kanon när han insåg att chansen uppenbarade sig och det var med bara en kartlängd som Bergander var före över mållinjen. En prestation utöver det vanliga, då hans pappa gick ur tiden bara några dagar innan start. Därför var det en rörd vinnare, som dessutom utökade sin SM-ledning i Xtreme med sex poäng, Totalt 130 mot Elias Nilssons 117. Likenäsföraren körde in som fyra före Frida Enholm, Finspång, Jonathan Rådström, Likenäs och sjua Mattias Andersson, Kopparberg.

Jimmy Bergander. Foto: Annemo Friberg