Crosskart

Tre mästare klara i Crosskart-SM

Tre mästare kunde koras när Crosskart-SM gästade Västerås. Arbogas Noel Eliasson försvarade sitt guld i 650cc, Torsbys Eivind Walfridsson Dahl vann JSM och hemmaåkaren Sebastian Ainerfors 250cc. 

Helgen på Västerås Motorstadion var den fjärde av fem i svenskt mästerskap i Crosskart. Final blir det sista helgen i september på Högstabanan i Haninge. Spänningen är hög redan nu, för i samtliga klasser tätade det till i toppstriden och helt avgörande blir finalhelgen då det sämsta resultatet får räknas bort.
Västerås bjöd på en kylig lördag, men endast en handfull regnstänk. Söndagen var som gjord för shorts och t-shirt.

SM 650cc. Förra året stod Västerås som värd för finaltävlingen och då säkrade Noel Eliasson sitt första guld i klassen.
– Riktigt roligt att kunna göra det igen i just Västerås. Då hade jag ju debuterat i klassen och hade ingen press på mig alls. Lite mer nu så det är skönt att det är klart, säger Noel.
Han var etta in i A-finalen efter två heatsegrar och en andraplats. Näst bäst så långt Arvikas Fredrik Eriksson, men i finalen fick han ge sig för Karlstads Erik Andersson. I tabellen är det dock en annan Erik Andersson, från Östmarks MFF, som jagar en medalj, då arvikasonen bara kört ett par av deltävlingarna.
Noel var vassast när rödljuset slog om till grönt och han ledde samtliga sex varv från start till mål.
– Först guld i nordeuropeiska mästerskapet och så försvarar jag mitt SM-guld. Ett bra år helt enkelt, fortsätter Noel.
Som siktar på att köra någonting annat nästa år. I dagsläget dock oklart vad 18-åringen satsar på.

Regerande mästaren i 650cc, Noel Eliasson från Arboga, klarade av pressen och säkrade sitt andra raka guld och delade generöst med sig av Pommacen till kommande elitåkare. Foto: Annemo Friberg

JSM Klass 2 (125cc). Torsbys Eivind Walfridsson Dahl låg i slagläge inför start.
– De säger att jag kan bli mästare om jag vinner idag. Men jag har inte räknat på det utan kör som vanligt. Fast det vore kul om jag kunde ta min första medalj, sa Eivind innan han gick ut till tredje och sista kvalomgången. Då hade han startat lördagen med en andraplats och en seger.
Ny kvalseger i tredje omgången och han rullade fram till pole position. Något han förvaltade på bästa sätt – och det blev inte ”bara” medalj utan guld!
– Jätteroligt!
Vilgot Wetter tog sin andra raka andraplats, följd av Hannes Jonsson och norrmannen Patrick Ruud. Vilket gör att det blir en stenhård fight om medaljerna bakom Eivind i finaltävlingen.

Svensk juniormästare kan Eivind Walfridsson Dahl titulera sig efter att ha säkrat guldet i Klass 2, 125cc. Torsbyföraren tog starten och behöll ledningen genom hela finalen. Foto: Annemo Friberg

SM Xtreme. I huvudklassen gick Sebastian ”Sebbe” Enholm obesegrad genom kvalet, då kompisen/värste konkurrenten Algot Hammarqvist ”bara” var tvåa i sista kvalet. Och riktigt hängde med huvudet inför finalen:
– Vi har växellådsproblem. Den är grymt svårväxlad och det blir bara värre och värre…

I bakgrunden skruvade Algots pappa Björn för brinnande livet för att få den ”gamla” växellådan att hålla distansen ut. I andra änden på tältet väntade Fredrik Enholm lugnt på att kunna rulla ut sonens kart till start.

Som väntat kom de två jämsides mot första böj efter att starten släppt fältet. Tätt tätt följda av resten.
Trea in i A-finalen var Jonatan Hoffman, en ny stjärna från Haninge MK, som bara kört lite hyrkart innan han för ett par år sedan började med Xtreme.
– I år har jag tävlat mycket och fått upp farten. Målet är att kvala in bredvid Sebbe, för han är min mentor, säger Jonatan.

Nu tappade han mark och slutade nia.
Sjua och åtta blev Elias Nilsson respektive Erik Eriksson. Hemmahoppet Rasmus Brunnkvist hade en motig start. Testade under fredagen i Strängnäs och sköt motorn. Fick låna grejer av Hoffman och Rasmus Roos, men spjällhuset lossnade i andra kvalet men via seger i sista blev det B-final. Vilken han vann, och från sista led slutade han sexa i A. Före sig hade han Haningetrion Jimmy Bergander, Linus Andersen och trean Charlie Agerheim.
Samt förstås Sebbe och Algot. Att det svänger fort fick de erfara.
– Jag fick växla typ tre gånger för att få i en annan växel, och det är många gånger vi växlar upp och ner på ett varv. Tappade massor på det, suckade Sebbe.
Medan Algots grejer höll hela vägen till seger. Därmed leder han nu med tre poäng. Bäste man i Haninge tar hem guldet.

Efter att ha skruvat som besatt kunde pappa Björn och mamma Jennie glädjestrålande krama om sonen Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK. För växellådan höll distansen ut och Algot vann huvudklassen Xtreme i Västerås. Foto: Annemo Friberg
I huvudklassen Xtreme flög Mjölbys Isac Forsman fram i ett av kvalheaten, omgiven av Haningeförarna Rickard Jonsson (#50), Jonny Karlsson (#78) och Jonatan Hoffman (#111). Karlsson vann heatet. Foto: Annemo Friberg

SM Klass 3 (250cc). Tre hemmaförare till start och när Pontus Eklund fick ge sig i finalen med tekniska bekymmer blev det en lätt resa för Sebastian Ainerfors. Pappa Micke blev visserligen tvåa i mål, men distanserad med ett halvt varv.

Då Sebastian är den ende som kört tre deltävlingar har han ett ointagligt försprång och kan titulera sig mästare oavsett utgången i Haninge. Kul för honom, men trist mästerskapsklass med få deltagare.

I klass 2, kartar med 250 kubiksmotorer, har västeråsaren Sebastian Ainerfors vunnit tillräckligt för att kunna titulera svensk mästare trots att en deltävling återstår. Foto: Annemo Friberg

RM Xtreme Junior. Prio hade RallyX Nordic, men i Likenäs gjorde Joakim Lund Olander ett inhopp och slutade fyra. Nu återkom 14-åringen från Säffle, och det med besked. Seger före Erik Nilsson och Emil Naessén.

– Jättebra helg, konstaterar Joakim.
Han började med vinst i första kvalet. Blev sedan fyra i andra då banan var nyvattnad och han stod långt bak. På det seger i sista.
Snabbast ut i finalen var dock kvalettan Rasmus Persson, men Joakim hängde på i tre-fyra varv. Då flöt Rasmus ut i första kurvan och Joakim kom förbi på innern.
– Jag fick en ganska stor lucka, även om Erik tog in på slutet, säger Joakim, som gick direkt på Xtreme Junior för två år sedan.
För Rasmus, som tidigare aldrig varit i Västerås, blev det större problem.

– Efter hårnålen körde jag in i stenmuren och vänster fram gick sönder. Jag snurrade, men kunde ta mig i mål som sjua för det vara bara ett halvt varv kvar.
Bäst utgångsläge vad gäller RM hade Emil Naessén, 95 poäng innan start. Han kvalade in som trea och det blev också hans slutliga placering. Det gav 30 nya poäng och han behåller täten.
Erik Nilsson har tidigare kört 125cc och nu blev det ett byte med mersmak, för 14-åringen tog sig från sista startled upp till andra plats. Hade fart kanske för ännu mer, men en stoppsladd satte krokben för det.
– Fick teknisk flagg för en ruta som flög av i ett kval. I finalen blev jag lite överladdad och var nära att snurra bort mig, säger Erik.
Men det redde upp sig.

Joakim Lund Olander, Säffle, gjorde ett inhopp i RM Xtreme Junior och det blev seger före Erik Nilsson, Östmark. Foto: Annemo Friberg

Klass 1 (85cc). Leendet hos Hampus Hagström visste inga gränser sedan han lyckats hålla Alfred Eriksson bakom sig i finalen. Alfred tog starten men Hampus gick om i första böj och drog ifrån några kartlängder. 

Alfred kom igen och det var inte många meter som skilde cup-kombatanterna när det var dags för målflagg.
Vilket gör att spänningen är högsta möjliga inför avslutet i Haninge. Alfred leder fortfarande, men nu bara med två poäng mot tidigare fem. Sämsta resultatet får de så småningom stryka.
Både Oscar Fransson och Eddie Persson Jonsson försvann med motorproblem och blev därmed omkörda i jakten på bronset av Olle Strömberg, femma nu i helgen. Tvillingbrorsan Ebbe körde i mål som fyra och stärkte därmed sina aktier i slutkampen om bronset.
En som i första hand stärkte självförtroendet var Hannes Hägg. Efter att karten gått för fort i premiären har han dalat, men nu blev det en helt igenom godkänd pallplats. Hannes var förstås själaglad.

50+. Räkningen tappade han för länge sedan, men drygt 200 tävlingar har han nog kört i crosskart. En sak var dock säker innan finalen drog igång:
– Här hemma i Västerås har det aldrig gått bra! Så alldeles säkert händer det någonting som gör att det kommer några bakifrån så jag inte hamnar på pallen nu heller, sa Johan Eklund.
Lite struligt var det när han drog iväg från pole och roll offen för glasögonen fastnade i kedjan.
– Först låg det så jag inte såg någonting!
Varpå Peter Brunzell kom som en kanonkula på yttern. Men när glasögonplasten fladdrade som en segerserpentin efter Eklund var det ett tidigt tecken på den kommande triumfen.
– Mot slutet tog jag det lite lugnare. Farligt att bjuda in de andra, men kul också, säger Eklund.
Även här är spänningen på topp, för Anders Martinsson hade en bottendag. Lars Åke Wallin var kvaltvåa, men i finalen fick inte karten tillräckligt med soppa så den hackade på rakorna. Slutade fyra efter Hans-Erik Sjöberg.

Summan blir att först i mål i Haninge har stor chans att bli cupmästare.

Över 200 tävlingar har Johan Eklund kört i crosskart, men aldrig någonsin stått på pallen hemma på Västerås Motorstadion. Förrän nu då det blev seger i 50+. Foto: Annemo Friberg

Mini. Fjorton unga förare, varav fyra tjejer. Fjorton vinnare med pokal och många segerrusiga efteråt av den Pommac de äldre delar med sig av. Både för att dricka och bli nedsprutad av. Fjorton stycken miniåkare, det är rekord hittills i år.

Söndagen inleddes med att både domare, biträdande tävlingsledare, funktionärer på en postering och ett tiotal förare alkoholtestades. Inte en enda gång gjorde mätaren utslag.
– Vi har gjort stickprov under hela säsongen och det är uppskattat. Vi har heller inte fällt en enda, säger utskottets ordförande Håkan Persson.

Nästa deltävling är SM-finalen på Högstabanan i Haninge. Den körs den 24-25 september.

Text och foto: Annemo Friberg