Crosskart

Berganders tredjeplats räckte till guld i Xtreme

SM-guldet i Crosskart Xtreme tog Jimmy Bergander med sig hem till Haninge. I mål som trea i Arbogas finalrace, när de framför bara gjorde inhopp.

– Det viktiga var att hålla Elias Nilsson bakom mig och det gjorde jag ju, konstaterar Bergander.

Xtreme. Elias Svensson leder före Jimmy Bergander.

SM i Crosskart avgjordes på Kägleborgsbanan hos SMK Arboga. Nilsson hade maximala 30 poäng från de tre kvalomgångarna. Östmarks lovande 17-åring tog därmed plats i första startled i finalen tillsammans med RallyX Nordic-förarna Elias Svensson och Sebastian Enholm. De två SM-inhopparna vann också sina tre kvalheat. 33-årige Bergander i andra startled, efter en seger och två andraplatser i kvalet.

Startrakan i Arboga är rätt lång, och sluttar nedför. Det gör att en start längre bak kan ge mycket bra utdelning i första sväng. 19-årige Elias Svensson, från Östmark, förvaltade allt på bästa sätt; tog starten och ledde till målflagg. Endast jagad av Sebastian Enholm, Fjugesta. Enholm vann RallyX Nordic, Svensson trea. De två stod i en klass för sig. Å andra sidan hade Jimmy Bergander nio poäng tillgodo innan start och enda hotet i guldstriden var Elias Nilsson, Likenäs. Som han var tvungen att hålla bakom sig.

– Fick inte riktigt till starten. Där märks det att jag inte har samma rutin, suckar Nilsson som låg fyra genom finalen.

Som ändå hade tur i Arboga, precis som han hade i Västerås.

– I hårnålen stannade karten! Men den bakom mig körde på mig lite lätt och då hoppade motorn igång igen. Samma sak hände i ett kval i Västerås, så nu måste vi leta reda på vad felet kan vara, säger Nilsson.

– Lite surt förstås. Vi hade hoppats på mer när kvalet gick så bra, säger pappa Gunde.

Bergander var å andra sidan lycklig:

– Fantastiskt roligt! Motståndet är grymt i den här klassen och att då bli svensk mästare är stort.

Störst chans på brons hade Finspångs Martin Stigh. Men när han bara tog sig till B-final, efter tre andraplatser i kvalet, såg det mörkt ut. Inte blev det ljusare av att han slutade fyra där (elva totalt i Arboga) och huvudkonkurrenten Jonathan ”Jonte” Rådström, från Likenäs, redan var i A-final. Nästa man att utmana om bronset, Tomelillas Niklas Buhre, tog sista startspåret genom att bli tvåa i B-finalen.

– Det var helt enkelt inte min dag. Inte min tur, sade Stigh.

Ibland är det gott att ha fel. För Rådström fick en törn redan i startböjen och blev stående ute i gräset. Buhre tog målflagg, men som sjätte man och det räckte inte – brons till Martin Stigh.

– Helt otroligt! Det trodde jag aldrig när säsongen drog igång, helt enkelt helt otroligt!

Femma i finalen blev Fredrik ”Fidde” Avelin, Kolbäck och MSK Hammaren. Forne rallycrossmästaren gör inhopp då och då och den här gången gick det över förväntan.

– Vi ställde om karten lite. Då fick jag bättre fäste och kan jag bara lära mig att köra den här ordentligt kan det bli riktigt bra, säger Avelin.

Till final tog sig även Marcus Agerheim, men Haninges forne mästare tvingades styra in på innerplan efter ett par varv. Då hade karten fått nog.

Bättre då för klubbkompisen Hampus Strand, sjua i mål.

SM-guld: Jimmy Bergander, Haninge MK
SM-silver: Elias Nilsson, Likenäs MK
SM-brons: Martin Stigh, Finspångs MS

SM 650cc

Motorbyggaren i Arvika, Fredrik Eriksson, har egentligen fullt upp med det. Men när säsongen började med en seger ville han fortsätta. Efter ytterligare två toppade han inför finalen med maximala 110 poäng.

– Ja, det har gått väldigt bra så här långt. Men allt kan hända i finalen!

Inte var han kvalbäst, utan det var värste konkurrenten Erik Andersson från Östmarks MFF med två segrar och en andraplats. Hans namne, men med licens för Karlstad MC-Bil, var näst bäst med sviten trea och två kvalsegrar. Först till tredje startspår i första led rullade Fredrik Eriksson ut till A-final. Dit tog han sig genom att vinna sitt tredje kval, en ynka hårsmån före Erik från Östmark.

Så höll det på att gå galet direkt när rödljusen slocknade. Fredrik berättar:

– Jag var nära att köra in i en gul stolpe vid starten, den som markerar mitt spår. Hade jag träffat den hade det varit kört!

Istället fick han släppa av på takten och styra undan. Ut som fyra efter Anderssonarna och Jimmy Wicksell. Den senare var han ifatt uppe vid hårnålen och kunde lirka sig förbi. Så höll sig ställningen i mål, seger till Erik Andersson, Östmark, tvåa Erik Andersson, Karlstad, trea Fredrik Eriksson och fyra Jimmy Wicksell, Uppsala men tävlande för Västerås MS.

En dag att fortast möjligt glömma hade Julius Nilsson, Tomelilla MK. Idel problem gjorde att han inte tog sig till final, och därmed tappade han ner till fjärde plats totalt.

SM-guld: Fredrik Eriksson, MK Team Westom
SM-silver: Erik Andersson, Östmarks MFF
SM-brons: Erik Andersson, Karlstad MC-Bil

SM Klass 3

I forna 250cc, numera öppen även för fyrtaktare på 400cc, har Sebastian Ainerfors, Västerås haft ett stadigt grepp om guldmedaljen under hela säsongen. Han ledde även i Arboga, då klubbkompisen Justus MacFie rullade våldsamt och finalen rödflaggades.

I omstarten var Pontus Eklund, även han Västerås MS, snabbast av startplattan och i hårnålen smet Ainerfors upp på andraplats då Oskar Nord-Jansson gled ut. Men innan målflaggan plockades fram hade Ainerfors kart tappat fart och han slutade på tredje plats. Nord-Jansson hade hittat desto mera tempo och vann finalen före Eklund, som klarade silvret med en poängs marginal.

SM-guld: Sebastian Ainerfors, Västerås MS
SM-silver: Pontus Eklund, Västerås MS
SM-brons: Oskar Nord-Jansson, Västerås MS

JSM Klass 2

Den här gången hade regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl, Torsby, jämt sjå med att freda sig. ”Bara” en heatvinst i kvalet efter två andraplatser. Norrmannen Patrick Ruud och Vilgot Wetter, Askersund, grejade två segrar. Den sjätte tog Maximus Joge, Finspång, hand om.

Ruud och Wetter hade chans att klättra i medaljstriden. Förutsatt att de var före Walfridsson Dahl och att han inte riktigt fick till det.

Men Walfridsson-Dahl darrade inte på gasfoten utan drog iväg från startplattan som ett skott, följd av Ruud. Som attackerade hårt det första varvet.

– Någon knuffade lite lätt på mig i chikanen och jag hörde motorljudet. Men sedan kunde jag dra ifrån, säger Walfridsson-Dahl.

Helt ohotad tog han målflagg och sitt andra raka JSM-guld. Tvåa i mål var Patrick Ruud, som därmed bröt Vilgot Wetters facit med idel andraplatser. Nu blev Wetter trea, vilket ändå räckte till silver.

JSM-guld: Eivind Walfridsson-Dahl, MK Ratten
JSM-silver: Vilgot Wetter, MK Ran
JSM-brons: Patrick Ruud, NMK Gardemoen, Norge

JRM Xtreme Junior

Slaget skulle stå mellan Hampus Hagström, Likenäs MK och Tomelillas Viktor Kristensson. Team Skåab, som Kristensson tillhör, gjorde allt som stod i dess makt, men karten ville inte. Mekanikerna slet, och inför B-finalen bytte de motor. Inte ens det hjälpte, utan Kristensson var den som sist körde (puttrade!) över mållinjen. Vid det laget hade han förstått att hoppet om en medalj i riksmästerskapet för juniorer gått upp i rök.

Hagström kunde däremot sätta på sig guldhatten efter målgång. Visserligen hade han Joakim Lund Olander (MK Team Westom) före sig, men det räckte inte hela vägen upp till guld. Däremot passerade Lund Olander Kristensson och knep välförtjänt RM-silvret. Lund Olander var den ende i fältet som vann samtliga sina tre kvalheat, Hagström två liksom Charlie Rosmalm-Sebom, Haninge. Loke Pettersson, Haninge, och Arvid Carlsson, Arvika vann varsitt. Båda tog sig också till A-final, trots att Loke voltade rejält i sista kvalomgången. Segern i B-final flyttade upp honom och han slutade sexa i A.

För Arvid Carlsson var det hans andra RM-deltävling av endast en handfull tävlingar totalt. Inte illa att direkt ta sig till A-final och andra startspår. Slutade femma, till pappa Daniels glädje (en gång framstående rallyförare från Säffle).

Trea i mål Alfred Eriksson, SMK Köping, som gjorde ett inhopp efter att ha kört RallyX Nordic.

JRM-guld: Hampus Hagström, Likenäs MK
JRM-silver: Joakim Lund Olander, MK Team Westom
JRM-brons: Viktor Kristensson, Tomelilla MK

50+

De lite ärrade veteranerna var denna gång tio till start. Förutsättningen var att västeråsaren Lars-Åke ”Kudden” Wallin måste vara sämst fyra om Haninges Mats Sebom skulle segra igen, vilket han gjorde i Bollnäs. Så någon omöjlighet var inte det. Tvärtom.

Bara ett poäng mindre än Sebom lurade Hans-Erik Sjöberg, Charlottenberg och nykomlingen Patrick Arvidsson, Gotland, hade också medaljhäng.

Favorit till delsegern var Mats ”Z” Zetterström. Eskilstunaföraren var tidigare vass i rallycross och när han gjorde crosskart-comeback i Västerås var han grymt överlägsen. Riktigt så före var han inte denna gång, även om det blev full pott både i kval och final. Ledning från start till mål.

Wallin då? Jodå, han inledde med kvalvinst, följde upp med en andra- och en tredjeplats. Kvaltrea på det efter Patrick Arvidsson.

Zetterström tog som sagt starten, följd av Wallin och Arvidsson. Tidigt gick Wallin upp på två hjul uppe vid skogen och Arvidsson smet förbi. När Wallin några varv senare tog alternativspåret kom han ut som femma. Det blev också hans slutresultat, vilket räckte med råge till cupseger då Sebom slutade på fjärde plats. Upp på pallen klev Zetterström, Arvidsson och Anders Martinsson, Arvika.

– Det började rätt så bra, sedan halvmotigt. Tack och lov blev det ändå bra på slutet, säger Wallin.

Cup-vinnare: Lars-Åke Wallin, Västerås MS
Tvåa: Mats Sebom, Haninge MK
Trea: Patrick Arvidsson, Gotlands MF

Klass 1

Förare i åldern 9 till 13 år har egen egen cup. Kartarna får inte göra mer än 80 km/h och motorerna är antingen 2-takt på 85cc eller fyrtakt på max 150cc. Alltid störst klass deltagarmässigt. Till finalen i Arboga kom 25 förare, varav fem tjejer.

Ledande Håkon Jakobsen Lund från Hamar i Norge tog täten i kvalet, med två segrar och en andraplats. Ytterligare fyra killar tog två kvalvinster: Emil H Larsson, Askersund, Alvin Brøderud, Kongsvinger Norge, Liam Hägg, SMK Hälsinge samt Liam Eriksson, Gullabo RC. En tiopoängare hade Olle Strömberg, Askersund och Ivan Edman, Sandviken.

Emil H Larsson var först av startplattan i finalen och de andra följde som ett pärlband. Den ende som fick problem var tabellettan Jakobsen Lund, för i hårnålen snurrade han och blev stående med fronten in i räcket. Slutåkt för hans del.

Övriga fältet dundrade vidare sina sex varv, med Larsson i täten. Han hade dock 20 poäng upp till norrmannen och kunde inte utmana om cupsegern. Det kunde däremot Ivan Edman, men finalen gick inte hans väg och han slutade på sjätte plats. Vilket innebar att med 35 nya friska poäng till Emil H Larsson för säsongens sista seger gick han upp på silverplats. Edman halkade ner till brons.

Cup-vinnare: Håkon Jakobsen Lund, NMK Hamar Norge
Tvåa: Emil H Larsson, MK Ran Askersund
Trea: Ivan Edman, Sandvikens MK

Mini

De allra flesta förare går över till Klass 1 det år de fyller nio år, alltså består Mini i första hand av barn mellan 6 och 8 år. Ett härligt gäng som uppvisningskör på en något förkortad bana. I Arboga var det 16 förare med och alla får pris, för alla är vinnare. Oavsett fart på banan. Se och lär är hela grejen. Under säsongen har Mini varit med på fyra av de fem tävlingshelgerna (ej premiären i Tomelilla) och av totalt 25 startande har sexton av dem kör minst tre deltävlingar.

Text och foto: Annemo Friberg