CrosskartDriftingRacingRallyRallycross

Rekordpublik när Oslo Motor Show firade 10

På tio år har Oslo Motor Show etablerat sig som den stora skandinaviska finalen för fordonsentusiaster, träffen där speciellt utvalda bilar, mopeder, lastbilar och motorcyklar av alla de slag från hela Skandinavien de flesta personligt modifierade av entusiaster, finns att beskåda på Norges Varemesse i Lilleström.

Det som har utmärkt Oslo Motor Show är att det är en inomhus träff som summerar den gångna entusiastfordonssäsongen. En unik möjlighet att själv se och uppleva representanter av en bredd av skandinavisk fordonskultur som saknar motstycke. Det är här vinnare och fordon som särskilt uppmärksammats av andra skäl på någon av sommarens många skandinaviska evenemang för entusiastfordon samlas under gemensamt tak.

Det tydligaste exemplet är tävlingen Skandinavias Flotteste Bil som har hållits sedan starten. Det är ett pris där de bilar som under året korats till Sveriges, Norges och Danmarks finaste möts i en final där vinnarnas vinnare utses — Skandinavien finaste. Till nästa år uppdateras konceptet, och som final för denna form av Skandinavias Flotteste Bil bjöds samtliga nio vinnare sedan starten in för att presenteras i en stor och rymlig jubileumsmonter. En unik möjlighet att se dessa bilar vid ett och samma tillfälle.

Ytterligare ett exempel på sällsynta möjligheter att komma speciella och unika fordon nära, var BMW Motorsports McLaren F1 GTR Le Mans som utvecklades särskilt för Le Mans 24-timmarslopp 1997 som stod i racerbanan Rudskogens monter.

Bland de utställare som utmärkte sig särskilt i år var Rune Varpestuen som tilldelades priset Best in Show Amcar, för sin Cadillac Eldorado 1953. Bilen är en av 532 tillverkade och en av blott sju som tillverkades i färgkombinationen svart med röd inredning, en kombination Rune har haft på två tidigare klassiska Cadillac.

Till övriga höjdpunkter hörde utomhusshowen med RS-tävling för rally- och rallycrossbilar och crosscarts samt driftinguppvisning. I år gästades Oslo Motor Show av Fredrik Aasbø, precis hemkommen som alldeles nybliven silvermedaljör i det amerikanska driftingmästerskapet Formula D, och bjöd på bejublad uppvisning med sin Toyota.

— Vi hade som mål att årets mässa skulle bli den bästa Oslo Motor Show vi någonsin har arrangerat, och det känns som att vi har lyckats, säger Tommy Larsen, stolt projektledare för Oslo Motor Show.

— Den feedback vi har fått från besökare och utställare är att alla har lagt i en högre växel för att bidra till att tioårsjubileet skulle bli något extra. Det är samarbetet vi haft, mellan alla klubbar, företag, enskilda utställare, publiken, och oss själva som arrangör som gör Oslo Motor Show till vad det är, avslutar Tommy Larsen med.