Crosskart

Team Agerheim vann stort när Crosskart-SM gästade Bollnäs

Bollnäs MK stod värd för den andra SM-deltävlingen i Crosskart och team Agerheim gjorde succé. Haningeförarna fyllde pallen i huvudklassen Xtreme med Marcus Agerheim överst.

Vinnande stil. Marcus Agerheim fick revansch för de dåliga bromsarna i Tomelilla, för i Bollnäs vann han ohotad. Foto: Annemo Friberg

Xtreme, SM. Prick 20 startande ”värstingar” och av de nio till B-final gick det allra bäst för Stefan Agerheim, Haninge. – Måste vinna! Annars hade de tjatat på mig hela vägen hem om att det finns annat vi gamlingar kan hålla på med; schack, boule och sånt, säger Stefan.
De andra är förstås sönerna Marcus och Charlie, plus att Jimmy Bergander står under samma tältduk som en av fyra tävlande i team Agerheim.
Frida Enholm var den som följde Stefan Agerheim från B till A-final. Dessvärre blev hon stående i startböjen tillsammans med Rasmus Roos. En annan med bekymmer var Elias Nilsson, vinnaren i Tomelilla. Med 27 poäng från kvalet var han trea in i A-finalen, efter fullpoängarna Marcus Agerheim och Jimmy Bergander. Elias var jämsides med Bergander över startrakan, men fick ge sig genom vänstersvängen där Jimmy hade innerspår. Smet förbi gjorde också Marcus. Med nästan hela finalen bakom sig tvingades sedan Elias bryta.
De andra stormade mot mål. När Bergander tog jokern efter tre varv gick Marcus upp i spets. En position han lyckades behålla då han lite senare tog alternativet.
Som om inte detta var nog tog Charlie Agerheim hand om tredjeplatsen! Den som trängde sig in i högen var Martin Stigh, fyra före Stefan Agerheim som slutade femma.
Sist i finalen placerades Rasmus Brunnkvist efter att han blivit diskvalificerad.
Haninges Jimmy Bergander leder SM, en poäng före Elias Nilsson medan Charlie Agerheim och Martin Stigh delar bronsplatsen.

Haninge MK och team Agerheim dominerade huvudklassen Xtreme i Bollnäs. Marcus Agerheim vann, brorsan Charlie trea och bästa kompisen/konkurrenten Jimmy Bergander tvåa. Foto: Annemo Friberg

50+. Den som dominerade var Mats Sebom. Redan i kvalet slog han till med tre fullpoängare och det kunde ingen matcha. Lars-Åke ”Kudden” Wallin vann ett, Johan Eklund ett i andra omgången och Anders Martinsson ett i sista. Närmare än så kom ingen.
Med solen gassande och hjälmen på satt Mats i sin kart och såg ut att sova innan lineup. En vinnande taktik. Visserligen tog Peter Nyman starten och höll de andra bakom sig i några varv. Sedan blev det Mats Sebom show.
Men Peter Nyman visade verkligen upp sig. Förra året var han som bäst femma hemma i Västerås och i Tomelilla nyss var han åtta. Nu tog han målflagg som tvåa före gotlänningen Patrick Arvidsson, som gjorde sin tredje start.
– Det här var skitkul, jag är mycket nöjd med resultatet och att det är så roligt. Vilken sammanhållning det är i crosskart, säger Patrick.
Tio startande och toppar cupen gör Sebom före lika rutinerade rävarna Johan Eklund och Lars-Åke Wallin.

Veteranklassen 50+ vann Haninges Mats Sebom före Peter Nyman, Västerås. Sebom toppar cupen inför fortsättningen i Östmark i augusti. Foto: Annemo Friberg

650cc, SM. Erik Andersson från Östmark ledde finalen i Tomelilla, förivrade sig och snurrade.
– Nu siktar vi på revansch, sa han innan start (han siktar annars en hel del på det mindre viltet i skogarna. Har köpt en egen tax för ändamålet).
Den här gången höll det hela vägen för 17-åringen. Han tog kommandot redan i första sväng och varv för varv ökade han sitt försprång. Inte ens under jokerslingan tog de övriga in nämnvärt på honom. Tvåa Elias Jonsson, som hoppade över premiären, och trea vinnaren från Tomelilla – ”åldermannen” Fredrik Eriksson, Arvika. Det gör att Fredrik toppar SM-tabellen med hela tio poäng mer än Erik Andersson från Östmark. Med reservation för eventuell felräkning ser Erik Andersson från Karlstad ut att hålla bronsplatsen, sjua som han var i Bollnäs.

Östmarks Erik Andersson vann 650cc i Bollnäs men SM-tabellen toppar #606, Fredrik Eriksson från Arvika. Foto: Annemo Friberg

Klass 3, SM. Fyra startande, samtliga från Västerås MS, och när först Oskar Nord-Jansson fick kasta in handduken i finalen och därefter Justus MacFie, blev det hela en munsbit för Sebastian Ainerfors. Visserligen gjorde han ett rejält lappkast i jokern, så damm och sten yrde och karten studsade. Då hade Oskar ett kort tag ledningen, men snurrade bort sig bakom huvudposteringen.
I mål var Sebastian låååångt före Pontus Eklund och det betyder att han leder SM med 67 poäng före Pontus som samlat 62 så här långt.

SM för Klass 3 liknar ett klubbmästerskap för Västerås MS. Allra bäst går det för Sebastian Ainerfors, som här tar starten (#204) före blivande tvåan Pontus Eklund (#201). Oskar Nord-Jansson (#297) tvingades bryta. Foto: Annemo Friberg

Klass 2, JSM. I Tomelilla var regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl fyra. Nu gick han obesegrad genom helgen och kunde defilera i mål i A-finalen. Vilket han inte direkt gjorde utan det var full rulle fram till målflagg, medan tvåan Vilgot Wetter fick koncentrera sig till hundra procent på att hålla norrmannen Patrick Ruud bakom sig. Vilgot grejade andraplatsen, mycket tack vare bättre körning än Ruud genom alternativet. Ruud var ändå nöjd med dagen:
– Kul bana! Snabb och hård.
Elva förare i åldern 12–16 år till start och JSM-tabellen toppar Vilgot med sina 64 poäng. Tätt bakom återfinns Eivind, 63 poäng och trea Patrick med 56 poäng.

Torsbys Eivind Walfridsson Dahl kunde ta målflagg i JSM Klass 1 helt ohotad. Foto: Annemo Friberg

Xtreme junior, JRM. Det låg i luften att det skulle bli en tuff fight mellan Likenäs Hampus Hagström och Arvikas Joakim Lund Olander. 27 respektive 23 poäng efter fina kvalkörningar.
Hårt blev det. Den som utmanade var Viktor Kristensson, tvåa förra året i Danmark och sexa så här långt i RallyXNordic i sin andra säsong. Viktor tog alternativet direkt och kom ut som åtta. När allt sedan skulle avgöras var han hack i häl på Joakim Lund Olander, som denna gång inte rådde på Hampus Hagström.
– Det vara bara att puscha! Vi låg lika i starten, men jag tog mig om sista metrarna, säger Hampus som kom ut bakom Joakim efter sitt jokervarv. Men då hade Westomföraren den extra svängen kvar att ta och då var saken klar.
Totalt 12 startande i klassen och tufft är det i JRM-tabellen, där Hampus och Viktor båda har 65 poäng. Joakim skuggar med 64 inför Östmark.

Efter en fight av stora mått lyckades Hampus Hagström dra ifrån rejält och vinna Xtreme Junior i Bollnäs. Leendet visste inga gränser. Foto: Annemo Friberg

Klass 1. A-finalen rödflaggades när en förare fick stopp i alternativet och en konkurrent tvingats stanna bakom. Ingen annan skulle kunna komma förbi.
Omstart med alla på gridden och täten tog 12-årige Håkon Jakobsen Lund. Ivan Edman hängde på bäst, medan kvalettan Liam Eriksson hade en mindre lyckad joker i dammet. Slutade femma.
Emil H Larsson Askersund hade verkligen otur. I målsvängen stannade karten, och han tappade raskt från tredje till nionde plats.
Norrmannen Håkon hade vid det laget ett ordentligt försprång och kunde ta sin första seger efter andraplatsen i Tomelilla. Stolt klev han upp på prispallen med norska flaggan högt över huvudet. Tvåa Ivan Edman och trea Olle Strömberg, följd av brorsan Ebbe.
Totalt 17 startande och för Elis Rippe var det ingen bra dag på banan. Två brutna kvalheat och fyra den enda gång han tog målflagg. MK Rans förare kunde ändå åka hem med ett leende på läpparna över att med lottens hjälp vunnit två framdäck till kommande tävlingar.

Norrmannen Håkon Jakobsen Lund var inte sen att ta med sig flaggan upp på pallen när han i Bollnäs tog sin första seger i Klass 1 före Ivan Edman, Sandviken, och Olle Strömberg, Askersund. Foto: Annemo Friberg

Mini för de yngsta, 6–11 år. Dussinet jämnt deltagarmässigt och som vanligt visade de yngsta upp sig på en något kortare bana än övriga. Ingen tidtagning och alla fick pris. Den här gången en häftig ryggsäck som gick att fylla med vatten och med spruta väta ned kompisarna. Passande nog, för värmen höll verkligen i sig under tävlingarna på Eriknäsbo. Lite damm, men arrangerande Bollnäs MK vara ofta ute med tankbilen för att fukta det torra.

Miniförarna Ludvig Svärd, MK Rimo, och William Näätänen, Hällefors, var två som visade upp sig för SM-publiken i Bollnäs. Foto: Annemo Friberg