Racing

Grand slam för Adestam när Aquila Formula 1000 körde på Sturup

Det blev maktskifte i toppen av Aquila Formula 1000, nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, när årets tredje deltävling kördes på Sturup Raceway utanför Malmö. Elias Adestam tog sin första seger i Aquila, när serien gästade Gelleråsen för två veckor sedan. Under helgens tävlingar fanns det inget som stoppade Adestam, som vann samtliga tre race och klev upp i ledning av Seniormästerskapet.

Foto: Benjamin Rosewall, BRPhotography

– Det känns mycket bra att fortsätta den goda känslan jag har just nu med ett hat-trick på Sturup. Den första i min karriär, och ett mycket gott tecken inför resten av säsongen. Nu har vi, för första gången, en måltavla på ryggen som nya mästerskapsledare. Jag ska göra allt jag kan för att fortsätta på den inslagna vägen på MittSverigebanan om några veckor. Framtiden ser ljus ut, säger Elias Adestam.

Kevin Suenson, som haft ledningen i mästerskapet sedan premiären, tog tre pallplatser på Sturup. Det räckte dock inte för Dansken, som nu har fem poäng upp till ledningen. Även inhoppande Linus Granfors stod för en stark insats på Sturup, och tog två andraplatser.

Dante Johansson hade en bra helg i Juniormästerskapet. Katrineholmsföraren tog en pallplats i race ett som trea, och var bästa junior i det avslutande racet. Johansson drygar därmed ut ledningen i tabellen, och leder med 15 poäng över Richard Olsson.

– Det var en rolig helg med mycket racing, och en väldigt rolig banna. Jag är nöjd med resultatet. Jag körde i regn första gången, vilket var roligt och jag lärde mig mycket om bilen, säger Dante Johansson.

Andreas Skatteboe hade sin bästa helg för säsongen, och blev bästa juniorförare över helgen. Skatteboe kvalade i pole position till race ett, två tiondelar före Granfors. Andreas tog en fjärdeplats i race två som bästa junior, och ligger nu trea i Juniormästerskapet.

– En av de bättre helgerna på länge. Att regnet kom gjorde det ännu roligare, då det enda regnkvalet jag kört innan var jag snabbast på. Jag kände att jag hade chans att ta en pole position till, vilket jag lyckades med, säger Andreas.

– I racen hade jag inte riktigt samma fart jag hade hoppats på. Överlag så var det en riktigt rolig helg. Hade hoppats på mer regn, men man får inte alltid som man vill.

Nu tar Aquila Formula 1000 ett sommaruppehåll fram till den 21-23 juli, när serien kör årets enda dubbeltävling på MittSverigebanan utanför Sundsvall.

– Mycket imponerande körning av Elias Adestam denna helg! Teamet med pappa Rickard i spetsen förefaller ha givit honom en perfekt bil i samtliga tre heat, och det förvaltade han på bästa möjliga sätt, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000, och fortsätter:

– Riktigt kul att även Andreas Skatteboe fått upp farten igen. Snyggt kval av honom (P1) och bra pace i samtliga tre race. Var också grymt kul att ha Formula Nordic-Linus Granfors på besök igen. Tittar man sedan lite på vad som händer utanför den absoluta toppen så levererar flera av juniorförarna väldigt bra tider över ett varv, men får det ännu inte riktigt att räcka över en hel racedistans. Exempel på detta är Viktor Karlsson och Rodrigo Seabra som båda hade näst snabbaste varv i heat 2 och 3. Snyggt!