Racing

Utmanande förutsättningar när Aquila Formula 1000 körde på Gelleråsen

Det bjöds på regnigt väder när Aquila Formula 1000, Nordens främsta insteggserie i formelbilsracing, körde årets sjätte deltävling på Gelleråsen i Karlskoga.

Blöta förhållanden gav förarna en utmaning, när Aquila Formula 1000 körde tillsammans med SSK-serien.

I Seniormästerskapet kunde danske Kevin Suenson utöka ledningen under helgen. Suenson vann race två, och tog ytterligare en andraplats på Gelleråsen. Det gör att den regerande mästaren nu har 32 poängs marginal till Elias Adestam i det superjämna mästerskapet.

– Jag tycker jag och teamet fick bästa tänkbara resultat. Att ta så mycket poäng som möjligt var målet, och att vi fick så många i förhållande till de andra duktiga förarna är toppen. Det är hårda fighter, men vi trycket plattan i mattan resten av säsongen, säger Kevin Suenson.

Joel Granfors gjorde en stark helg i Karlskoga. Granfors, som normalt tävlar i USF Pro 2000 i USA, var snabbast i kvalet och vann det avslutande racet.

I Juniormästerskapet var Andreas Skatteboe starkast över helgen, och ligger nu tvåa bakom Dante Johansson. Viktor Karlsson jagar närmast, 13 poäng bakom Skatteboe.

– Ännu en tävlingshelg som jag är väldigt nöjd med. Jag hade inte riktigt farten att hänga med dom längst fram, men lyckades hålla mig på banan hela tiden trots de svåra förhållandena. Nu ska jag bara få upp farten igen, så jag kan fightas om totalsegern, säger Andreas Skatteboe.

I topp i Juniormästerskapet är det fortsatt Dante Johansson, som lett klassen från första deltävlingen. Dante var stark även på Gelleråsen, och vann det första racet totalt och avslutade som bästa junior i race tre. I det andra racet snurrade dock Johansson i de vanskliga förhållandena och fick bryta.

Alexia Danielsson hade åter en stark helg, och blev tredje bästa poängplockare bland juniorerna. Danielsson befäste sin femteplats i tabellen före Rodrigo Seabra från Portugal. Seabra som tog en tredjeplats i det avslutande racet på Gelleråsen.

Louise Larsson gjorde debut i Aquila Formula 1000, och fick en bra genomkörare inför kommande helgs deltävling i NXT Gen Cup på Gelleråsen. Louise fick med sig två 14:e platser från debuthelgen.

Närmast väntar årets näst sista deltävling på Kinnekulle Ring den 1-3 september, också den tävlingen tillsammans med SSK-serien.

– När jag såg hur vädret gestaltade sig inför helgen får jag erkänna att jag blev lite fundersam. Det föll hela 60 millimeter regn under helgen. Men förarna höll ihop det toppenfint, och lördagens race var nog ett av de bästa som Aquila Formula 1000 har presterat. En riktig rysare hela vägen fram till mållinjen, säger Mikael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se