Racing

Hampus Ericsson i Porsche Carrera Cup-topp

Hampus Ericsson lyckades bäst när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästade klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena i Karlskoga. 21-åringen från Kumla vann det inledande racet och slutade tvåa i det andra, en prestation som innebar att han gick om och förbi femfaldige mästaren Lukas Sundahl i tabelltoppen med två deltävlingar kvar.

– Att åka här ifrån i mästerskapsledning var planen, log en belåten Ericsson efteråt.

Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic

Ericsson, som kör för M3G Motorsport, var tolv poäng efter Lukas Sundahl inför årets femte deltävling i mästerskapet. Hem till Kumla åkte han med två poängs försprång och tätposition i tabellen. Sundahl fick nämligen nöja sig med två tredjeplatser.

– Jag har varit i ledning i mästerskapet tidigare också, men aldrig så här långt in i säsongen, säger Ericsson och resonerar ungefär så här angående tabelläget: Det viktiga nu är att vara med där uppe, etta behöver man inte vara förrän efter sista racet.

Nästan som 2021

Ericsson gjorde två bra heat på Gelleråsen Arena där han brukar vara snabb och framgångsrik. Säsongen 2021 vann han båda racen på den värmländska banan.

– Det är fortfarande min bästa tävlingshelg i karriären, men den här var också bra.

Ericsson inledde det första racet från pole position. En mindre bra start innebar emellertid att han ”bara” var trea efter det första varvet. Efter att han passerat teamkompisen Emil Persson tog Ericsson upp jakten på ledande Ola Nilsson. Han kom aldrig riktigt nära, men seger blev det ändå. På ett av de sista varven gjorde sig nämligen Nilsson skyldig till ett misstag, åkte av och tappade ner till femte plats.

– Klantigt av mig, medgav skåningen som var rejält besviken på sig själv.

Räkna inte bort Ola

I race två tog Nilsson emellertid revansch och vann före Ericsson och Sundahl.

– En seger som stillade bitterheten och besvikelsen jag kände efter det första heatet, sa Nilsson, som hade bra fart genom hela helgen och därför hade hoppats få ut mer poängmässigt med tanke på att han från sin tredjeplats fortfarande är mer än 40 poäng från titeln.

– Men i fjol vann Ola alla tre race på den bana som står på tur i kalendern, Rudskogen Motorsenter i Norge. Så att räkna bort honom från guldstriden vore dumt, konstaterar Ericsson.

Ola Nilsson. Foto: Armin Hadzic

Otur för Persson

Bakom Ericsson, Nilsson och Sundahl svarade hemmasonen Emil Persson för en stark prestation när han blev tvåa bakom Ericsson i det första heatet och därmed ordnade en dubbel åt M3G Motorsport. I det andra racet, som Persson startade från fjärde ruta, blev Karlskogasonen knuffad av banan i starten och tvingades bryta.

Marcus Annervi var också inblandad i startincidenten, men han lyckades ta sig upp på banan igen. Från 16:e position körde han upp sig hela vägen till femte plats vilket var loppets prestation. I det första heatet slutade 27-åringen från Halmstad på sjätte plats.

En bra helgprestation svarade även Daniel Roos från Njurunda för. Sjätteplatsen i det första heatet följde han nämligen upp med årsbästa – fjärde plats – i det avslutande racet.

Närkingar i topp

I Pro Am-klassen för mästerskapets lite äldre förare delade närkingarna Oscar Löfquist och Kjelle Lejonkrans på segrarna. Löfquist tog tredje triumfen för säsongen efter en stark uppkörning i det första heatet. I det andra slog Lejonkrans till med säsongens första fullpoängare efter en dramatisk avslutning i vilken han tog sig förbi mästerskapsledande värmlänningen Mikael Karlsson (sjua och tvåa i helgens båda race) i avslutningen.

Karlsson toppar fortfarande tabellen, men både Lejonkrans och Löfquist närmade sig poängmässigt.

Prins Carl Philip nöjd

Prins Carl Philip gjorde comeback i mästerskapet och svarade för ett klart godkänt resultat genom att ta målflagg som femma och fyra i Pro Am-klassen.

– Det var kul, sa prinsen efter sin första tävling i Porsche Carrera Cup sedan finalen på Mantorp Park hösten 2021.

– Jag var lite ringrostig, tävlade i den här bilen för första gången och gjorde mig skyldig till några misstag, men överlag är jag jättenöjd, tillade han.

På rekordjakt

I Porsche Sprint Challenge, supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia, fick publiken återigen se 17-årige William Siverholm från Gråbo överst på prispallen. Han vann båda racen i överlägsen stil och säkrade därmed sin andra raka titel i mästerskapet. En mycket stark prestation då det fortfarande återstår två deltävlingar och fyra race av säsongen.

– Men jag vill vinna de också och slå Marcus Annervis segerrekord från 2021 då han vann 12 av 14 race. Jag vill vinna alla 14, det är mitt mål, säger Siverholm.

I mästerskapets GT4-kategori gjorde 17-årige William Karlsson, i ett samarbete mellan Porsche Sprint Challenge Scandinavia och Svenska bilsportförbundet, ett inhopp i den bil som prins Carl Philip inledde säsongen i. Formelbilstalangen från Katrineholm imponerade med klasseger redan i det första heatet. Det andra tvingades han dessvärre bryta.